Un article de l'ARA sobre els transgènics o Montserrat Roig, les opcions a l'examen de català de la selectivitat

A la prova d'anglès, els estudiants han d'opinar sobre el Black Lives Matter

Una estudiant fent la selectivitat, aquest 2021
09/06/2021
3 min

BarcelonaUn article de l'Ara Diumenge sobre els aliments transgènics escrit pel científic Salvador Macip i un fragment del llibre El temps de les cireres de Montserrat Roig han marcat les dues opcions de l'examen de llengua catalana a la selectivitat. Si bé a la prova de castellà una immensa majoria va escollir l'opció B per descartar les preguntes sobre les figures retòriques que sortien a l'opció A, a les proves de català la tria ha sigut més equilibrada, almenys entre els estudiants que s'han examinat a la Universitat Pompeu Fabra.

La Laia, de l'Institut Moisès Broggi, ha escollit l'opció A, amb el text de Roig, perquè les preguntes sobre les lectures obligatòries –Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, i Terra baixa, d'Àngel Guimerà– eren "molt més fàcils" que a l'opció B. "També he hagut d'escriure una narració inventada a partir d'una frase del text de Montserrat Roig", ha explicat.

En canvi, la Júlia, de l'Institut Icària i de la branca de la salut, ha optat pel fragment del diari ARA sobre els transgènics. "Com que he fet biologia al batxillerat entenia de què anava el text i preferia fer el text argumentatiu sobre això", ha apuntat. Conscient que necessita una nota molt alta per fer medicina, vol estudiar veterinària o infermeria. Li ha semblat una mica complicat buscar els adjectius qualificatius a partir d'un substantiu: "Ens han posat paraules com tedi i n'havíem de dir l'adjectiu".

Black Lives Matter a la prova d'anglès

La prova d'anglès ha tingut un marcat accent d'actualitat: a la prova d'expressió escrita (writing), els estudiants han hagut de fer una redacció sobre el moviment Black Lives Matter. "He escrit que aquestes manifestacions són importants per a la societat d'avui en dia perquè el racisme encara és present entre nosaltres", ha explicat l'Hugo, de l'Institut Icària. La comprensió lectora (reading) ha girat al voltant d'un article sobre l'experimentació amb cèl·lules "immortals" a partir d'un cas real, mentre que la prova de comprensió oral (listening) parlava sobre l'esport adaptat a les persones amb ceguesa. "S'entenia molt bé", diu l'Hugo, un estudiant que parteix amb avantatge: aquest curs s'ha examinat de l'Advanced (l'equivalent a un C1), així que no havia estudiat anglès per fer la selectivitat. "M'he centrat més en història i mates, que són els exàmens de demà", diu.

En general, els estudiants han sortit força satisfets de les proves, aquest any marcades per la pandèmia i per la decisió de la justícia sobre el castellà, després que dilluns el TSJC ordenés a la Generalitat donar el mateix tracte al castellà i a l'aranès a les PAU. Al campus de la Ciutadella de la UPF una enorme pancarta amb el lema "Les PAU, en català" presideix l'edifici de Roger de Llúria. Segons la conselleria, només el 5% dels estudiants han triat llegir els enunciats dels exàmens en castellà, una xifra molt similar a la d'anys anteriors.

L'Asamblea por una Escuela Bilingüe denuncia que l'ordre no s'està complint

Amb tot, aquest dimecres l'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) ha denunciat al TSJC que el Govern "no ha donat exacte compliment" a l'ordre del tribunal d'oferir a cada alumne els exàmens de les PAU en les tres llengües, cosa que podria fer incórrer el Govern en un possible delicte de desobediència, creu l'entitat.

Segons l'organització antiimmersió, en lloc de posar a disposició dels alumnes les proves en els tres idiomes perquè cada estudiant "triï amb total llibertat el que prefereixi", els professors han formulat preguntes "que doten de preferència a l'elecció del català". Per exemple: "¿Et va bé rebre l’enunciat en català dels exàmens que no són de llengua?” o “A qui li va bé rebre l’enunciat en català? Aixequeu la mà". A més, l'entitat denuncia que s'han fet "llistats amb el nom dels alumnes i l'idioma triat per fer l'examen".

Per tot plegat, l'Asamblea assenyala "la voluntat de desobeir el tribunal" per part del Govern i, a més, diu, després que la consellera d'Universitats, Gemma Geis, sortís públicament a "criticar amb duresa" la decisió dels jutges i anunciés que les PAU es realitzarien "de la mateixa manera que els anys anteriors".

stats