Ruixats i vent per Carnaval

Arriben unes pluges que no frenaran la sequera

Regaran comarques de Ponent i alguns punts de l'est però no seran gran cosa en moltes capçaleres de rius importants

Ambient calid al migdia,  a la platja de la Barceloneta,  un dia d'aquest hivern
08/02/2024
3 min

BarcelonaTot i que ja hem tingut el pas de diverses pertorbacions més o menys actives en aquest inici d’any, cap acaba de fer diana a les capçaleres dels rius de les conques internes de Catalunya, on la sequera és més greu. Les pluges que arribaran en aquest inici de cap de setmana continuaran millorant la situació a Ponent i també deixaran alguns ruixats intensos al voltant del Montseny i en comarques com la Selva, el Gironès i el Maresme, però tornaran a ser molt escasses a les capçaleres de rius com el Ter, el Llobregat o la Muga. De fet, és poc probable un canvi d’escenari que pugui fer girar la truita pel que fa a la sequera; si més no, abans que comenci el mes de març.

Aquest divendres les pluges afectaran sobretot comarques de la meitat oest del país, mentre que a la meitat est les precipitacions seran purament testimonials. Dissabte a la tarda, coincidint amb les rues de Carnaval, els xàfecs poden afectar un grup de comarques de l’est, sobretot entre el Vallès i el Baix Empordà. Seran unes pluges molt irregulars que podrien anar fins i tot acompanyades de tempesta en algun cas. 

Un altre factor a tenir en compte aquest dissabte de Carnaval serà el vent, que en moltes comarques centrals i del sud bufarà amb ratxes puntualment fortes. Per a dissabte el Meteocat té actiu un avís de perill moderat per fort vent en una desena de comarques entre el Baix Ebre, l’Anoia i el Garraf. Al vessant sud del Pirineu la neu pot acumular més de 20 cm en alguns casos, però a la resta de la serralada la nevada no serà tan important. Al Pirineu oriental apunta que serà escassa. 

Després d’aquest canvi de temps, la setmana que ve no hi ha gaires opcions de noves pluges i nevades més enllà d’algunes de puntuals que puguin aparèixer al nord del Pirineu. Les previsions per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció apunten a una segona part de febrer amb pertorbacions força actives a l’oest de la Península, però hi ha poques garanties a hores d’ara que les precipitacions arribin amb ganes al Mediterrani.

El gener va ser més plujós del que tocaria en moltes comarques de Ponent, i aquesta pertorbació continuarà millorant els registres als sembrats de l’oest de Catalunya. En canvi, en comarques del nord i nord-est com el Ripollès o l’Alt Empordà, sembla que seguirà la mala ratxa.

El gener més càlid al món

La temperatura del planeta continua desbocada, sobretot la dels oceans. Aquest gener ha sigut el més càlid que s'ha registrat mai al món. És el vuitè mes consecutiu que suposa un rècord. La temperatura mitjana del planeta durant el primer mes de l'any s'ha situat 0,12 °C per sobre de l'anterior rècord del 2020, segons dades del projecte europeu Copernicus. Durant els últims dotze mesos la temperatura mitjana del planeta s'ha situat 1,52 °C per sobre de la referència del període preindustrial, és a dir, per sobre ja del llindar d'1,5 °C establert als Acords de París.

El més preocupant és sens dubte la temperatura dels oceans, que continua batent rècords difícils d'assimilar. En aquest inici de mes de febrer la temperatura mitjana de les grans masses d'aigua del planeta ha superat els 21 °C i ja s'ha situat per sobre de l'anterior rècord de finals d'agost de l'any passat.

Mitjana diària de la temperatura dels oceans
stats