Salut

Arrenca la doble campanya de vacunació: contra la grip en un braç i en l'altre la tercera dosi contra el covid

Salut administrarà les vacunes de forma simultània als majors de 70 anys davant la incògnita del comportament dels virus

BarcelonaCom cada any, i poc abans que es confirmi la caiguda de les temperatures i l'augment de la humitat, Catalunya engega la campanya de vacunació de la grip, adreçada sobretot a les persones de més de 65 anys. L’estratègia ha arrencat aquest mateix dilluns a la majoria de centres d’atenció primària (CAP), on les infermeres tenen la mà trencada en l’administració de vacunes. Enguany, però, el personal s'enfrontarà a una gestió una mica més complexa de l'habitual: el procés d’immunització contra la grip conviurà amb el reforç amb tercera dosi contra el coronavirus de les persones de més de 70 anys. En el cas de Catalunya, el departament de Salut ha decidit que punxarà totes dues vacunes de forma simultània i, per tant, qualsevol persona d’aquestes edats que agafi hora per vacunar-se de la grip -ho pot fer per telèfon o a través de La Meva Salut- també podrà rebre alhora la vacuna del covid.

El 25 d'octubre és la data que va pactar la Comissió de Salut Pública per començar a posar una dosi de reforç –o booster, en anglès– a la població general de més de 70 anys que hagi completat la pauta fa sis mesos com a mínim. Ara bé, cada comunitat autònoma pot decidir com organitza la seva campanya, és a dir, si administra totes dues vacunes alhora o si cita la població en diferents dies per a les diferents injeccions. El conseller Josep Maria Argimon va confirmar que aquest dilluns es començaran a posar totes dues dosis, l'antigripal i l'anticovid, de forma simultània arreu de Catalunya, però va avisar que hi hauria CAPs que ho faran a partir de dimecres, 27 d’octubre, per temes logístics.

Cargando
No hay anuncios

La majoria de centres vacunaran les persones amb cita, però també trucaran a la població vulnerable i faran vacunació oportunista, és a dir oferiran les dues vacunes a les persones que s'hi adrecin per altres motius. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat en reiterades ocasions que és “absolutament factible” fer una vacunació conjunta de la grip i del covid, sempre que es faci en “llocs anatòmics diferents”. És a dir, en braços diferents. Fins ara, com a mesura de precaució, es plantejava un interval de 7 dies entre la vacuna antigripal i la vacuna contra el covid, ja que aquesta coincidència en el temps “pot donar lloc a una probabilitat més gran d’aparició de reaccions adverses”, puntualitza Salut al seu protocol, tot i que seran de tarannà lleu.

Incògnites sobre els dos virus

L'evolució de la grip és encara una incògnita. L'epidèmia gripal sol produir-se entre desembre i març, però l'últim any el covid va substituir tots els virus respiratoris. De fet, l'any passat la grip va ser pràcticament inexistent a causa de la presència del SARS-CoV-2, les elevades mesures de protecció decretades contra el covid i la taxa de vacunats amb l'antigripal (62% en les persones de més de 64 anys). Ara, però, es desconeix si aquest any cocircularan els virus de la grip i del covid, un factor molt important a tenir en compte perquè, tot i que competeixen entre ells, si una persona amb factors de risc s'infecta dels dos virus alhora té el doble de probabilitats de morir que si només se'n contagia d'un.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc se sap si aquest segon patogen serà encara el predominant ni si, en cas que la grip circuli de manera intensa, es poden produir casos més greus perquè fa un any que la població no es contagia i no genera immunitat. “No sabem com serà l’epidèmia de la grip d’aquest any, però segur que diferent de la del 2020. Segurament aquest any sí que veurem casos de grip. Circularà menys, però ja els veiem", ha avisat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. L'experta ha explicat des del CAP Rio de Janeiro de Barcelona que aquest hivern tornaran els virus respiratoris i que, de fet, alguns centres sanitaris ja comencen a rebre alguns casos de malalts sobretot per rinovirus (causants dels refredats comuns) i bronquiolitis en infants. "I esperem rebre'n més d'aquí a finals d'any", ha afegit.

En condicions prèvies al covid, la grip afectava aproximadament entre un 5 i un 15% de la població, i l’any 2019 -l'últim del qual es tenen dades específiques- s’estima que la vacunació va evitar un 37% de les defuncions, un 26% de les hospitalitzacions entre els que tenen més de 64 anys i un 40% dels ingressos a unitats de cures intensives (UCI). Per això, i com a mesura de prevenció, Salut es proposa posar 1.570.000 dosis antigripals, 120.000 més que l’any passat, i vacunar el 75% de les persones grans, preferentment a partir dels 65 anys, i superar el 60% en embarassades i en persones amb condicions de risc. D'aquestes, 70.000 seran dosis tetravalents de càrrega antigènica, les més fortes, i aniran a les residències. "És el primer any que tenim dosis dirigides a les quatre soques recomanades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)", ha apuntat Cabezas.

Cargando
No hay anuncios

Certificat covid a altres sectors

La detecció de la variant delta plus, causant del boom de contagis al Regne Unit i que ja ha sigut identificada a Catalunya en 9 casos, i la pèrdua progressiva d'immunitat a causa dels anys biològics fa fonamental l'administració de terceres dosis per protegir la població més vulnerable (de més de 70 anys), que hagin rebut la segona dosi ara fa sis mesos o més. De moment, més de 87.000 persones immunodeprimides o que viuen en residències, els dos primers grups prioritzats en l'estratègia de reforç, ja han rebut aquesta tercera punxada.

Cargando
No hay anuncios

A més, l'augment de la circulació del virus en altres països europeus posa en alerta les autoritats, que si bé asseguren que la transmissió a Catalunya continua sota control, "cal estar pendents de la tendència". El Govern ha reiterat que davant d'una possible acceleració de la pandèmia s'optaria per estendre l'ús del certificat covid per evitar el tancament de sectors com la restauració o la cultura, i tot i que bé Cabezas no ha volgut detallar quan es podria fer servir, ha admès que un dels factors clau seria superar els 100 malalts a les UCI.

"El conseller Argimon sempre ha parlat de més de 100 persones a les unitats de crítics", ha insistit Cabezas, que ha afegit que aquesta és una de les "diverses estratègies" que Salut explora ara per evitar al "màxim" les restriccions. De moment hi ha 90 ingressats greus per covid, però la secretària ha recordat que a les dades assistencials dels dilluns hi ha menys altes hospitalàries de l'habitual i que caldrà "veure quin efecte ha tingut el cap de setmana" en els indicadors.

Cargando
No hay anuncios
Mascareta al pati escolar i reforç per als vacunats amb Janssen

En la propera comissió de salut pública, on hi ha representat el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, es debatrà la possibilitat d'autoritzar una dosi de reforç als vacunats amb la monodosi de Janssen passats tres mesos des d'aquesta punxada, atès que ha quedat demostrat que seria menys protectora que la resta. A Catalunya hi ha 370.000 persones en aquesta situació. 

A més, Cabezas ha informat que des de Catalunya s'ha demanat al ministeri que reconsideri si amb la incidència acumulada actual (inferior als 50 casos arreu de l'Estat) cal obligar els infants a portar mascareta als espais exteriors. “El marc normatiu ens limita i creiem que el ministeri ja ho està revalorant”, ha dit la secretària.