Argimon preveu allargar les restriccions actuals més enllà del 7 de febrer

Catalunya supera els 19.000 morts i el nombre de pacients a l'UCI puja fins als 718

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.
A.L.
29/01/2021
2 min

El 4 de gener el Govern va anunciar un enduriment de les mesures per frenar el covid a tot Catalunya. Les festes de Nadal estaven disparant el nombre de positius i el Procicat va decidir aplicar noves restriccions a partir de l'endemà de Reis, el 7 de gener. Durant les últimes setmanes les mesures s'han anat allargant i, segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el gruix de les restriccions encara es mantindran més temps i aniran més enllà de la data en què vencien, el 7 de febrer. Argimon ha explicat a TV3 que, davant la situació epidemiològica actual, la seva aposta clara és per seguir mantenint les limitacions de mobilitat i d'interacció social actuals. "Si hi ha rebrots amb les dades actuals, a les UCI serà un problema. Haurem d'estar un temps més amb restriccions. Jo apostaré per allargar-les, tot i que amb l'obertura d'alguna cosa", ha explicat el secretari de Salut Pública. De fet, aquest divendres s'han notificat 3.354 positius més, mentre que el nombre de morts al país s'enfila fins als 19.048, 113 més que dijous. La Rt es manté en 0,95 i baixen les hospitalitzacions a 2.881 (-24), però pugen els pacients que són a l'UCI, 718 (+12).

Davant d'aquestes dades i la situació d'estrès dels hospitals catalans, Argimon considera que s'ha de mantenir el toc de queda nocturn, el confinament municipal i les restriccions al comerç i la restauració, que actualment només pot obrir en dues franges horàries, al matí (de 7.30 a 9.30 h) i al migdia (de 13 a 15.30 h). "Podem fer alguna obertura, ho estem pensant, però mantenint el gruix", ha defensat Argimon, que ha insistit que es tracta de la seva opinió i que s'haurà de discutir en l'òrgan competent per decidir els canvis, el Procicat.

Un dels aspectes importants que poden comportar canvis de futur pel que fa al nivell de restriccions és la propagació de la variant britànica. Ara mateix, segons va explicar a l'ARA el cap del servei de microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, aquesta variant suposa el 8% dels casos que es detecten a la ciutat de Barcelona. Però al març es preveu que sigui ja la predominant. Així doncs, si la britànica comporta un alt increment de casos s'hauran de prendre "mesures més dràstiques", ja ha anticipat Argimon, que ha volgut avalar les mascaretes de tela sempre que estiguin "homologades".

stats