Argimon: "Tenim 445 persones a les UCI. Anem a un ritme que no podrem sostenir"

Catalunya va diagnosticar dilluns 400 positius menys que la setmana passada a causa del pont de Setmana Santa

Una infermera atenent un malalt a la UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona.
4 min

"El 26 de març, fa tot just deu dies, vam baixar dels 400 pacients a les UCI. Ara les xifres d'ocupació de llits de crítics no paren d'augmentar i ja hi tenim 445 malalts. Anem a un ritme que no podrem sostenir", ha advertit aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha recordat que l'estrès sanitari és l'indicador principal per desplegar mesures de contenció més restrictives i que limiten drets fonamentals, com la mobilitat.

El facultatiu ha explicat que les dades epidemiològiques són "difícils d'interpretar" per l'encavalcament de festius durant Setmana Santa, quan l'activitat assistencial –i, per tant, les proves diagnòstiques que es fan– cau dràsticament. Amb tot, les dades assistencials són "preocupants", i ha recordat que encara cal veure quin impacte ha tingut l'augment de la mobilitat i la interacció social de la Setmana Santa, cosa que podria detonar l'ocupació hospitalària.

En les últimes hores les dades de l'epidèmia assenyalen un estancament en nivells elevats, amb 1.220 contagis setmanals, ja que la taxa de contagi –que mesura la velocitat de propagació del virus– s'ha situat sobtadament per sota de l'1 (0,99). Ara bé, el secretari ha demanat uns dies per valorar l'evolució epidemiològica abans de prendre cap decisió sobre les restriccions, de la mateixa manera que altres responsables de Salut ho havien estat demanant el cap de setmana, perquè aquest lleuger descens es deuria a l'infradiagnòstic propi dels dies festius.

"Les dades no van bé", ha assegurat Argimon, que ha explicat que el pont ha suposat un fre a la detecció de nous positius, com ja passa els caps de setmana ordinaris. "Hem trobat molts menys casos perquè molta menys gent amb símptomes ha anat a l'atenció primària. Això ha fet abaixar molt la xifra de positius amb tests d'antígens", ha explicat. Aquest fet, que Argimon descriu com a "artefacte", explica la davallada tan pronunciada en els tests d'antígens: mentre que el 29 de març es van detectar 734 positius mitjançant el test antigènic, ahir dilluns només se'n van diagnosticar 298.

Això no significa que no hi hagi menys contagis, sinó que se n'identifiquen molts menys. En aquest sentit, Argimon ha subratllat que el fet que ahir es diagnostiquessin 400 casos menys dels que es van detectar dilluns de la setmana passada implica que centenars de persones podrien estar infectant els seus familiars o amics, alguns de manera asimptomàtica, durant els festius. "Així és com la pandèmia es va expandint", ha apuntat, al·legant que, si bé les festes il·legals són imatges molt cridaneres, "el gran problema" també rau precisament en les persones que no han anat a buscar assistència sanitària tot i haver desenvolupat símptomes perquè "estan de vacances".

Sense decisió sobre les restriccions

Per bé que no s'ha volgut pronunciar sobre si Salut plantejarà l'enduriment de les restriccions, a l'espera que a partir de dimecres el Govern es reuneixi en el marc del Procicat, Argimon sí que ha fet una crida a la "consciència" sobre la fràgil situació de Catalunya. Argimon sempre s'ha mostrat partidari de "donar aire" a l'economia i a la societat i ha sigut un dels responsables de Salut que més han defensat la reobertura progressiva dels sectors socioeconòmics per reduir la fatiga pandèmica de la població, però la "preocupant situació assistencial" complica la desescalada.

Poc abans de la compareixença setmanal d'Argimon, la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, també ha demanat "responsabilitat" a la població per no haver de fer "passos enrere" en les mesures de contenció. O el que és el mateix: tornar a endurir les restriccions. En la mateixa línia que el secretari de Salut Pública, Budó ha demanat uns dies per veure la "tendència" dels contagis i ha anticipat que el Govern debatrà la possibilitat d'aplicar una estratègia amb tests d'antígens com la que ha anunciat el Regne Unit, amb la qual preveuen posar a disposició de la ciutadania dos tests gratuïts per setmana per poder fer activitats de manera més segura.

Argimon, però, ha esmenat Budó adduint que el Servei Català de la Salut (CatSalut) està abordant la idoneïtat d'un pla de cribatge més massiu però amb altres tipus de tests, en cap cas antigènics. El secretari no ha volgut proporcionar més detalls sobre aquesta estratègia, ja que la idea és massa incipient i cal estudiar-la amb més profunditat, però ha recordat que dimecres comencen els cribatges a les universitats, que, juntament amb els que es fan des de fa setmanes als clubs esportius, permeten fer un seguiment més acurat de la població que té entre 18 i 29 anys. Aquesta és la franja que concentra més contagis al país.

"Efecte rebot"

Un dels indicadors que més preocupen a les autoritats sanitàries és la taxa de positivitat, és a dir, el total de proves que revelen una infecció activa respecte al total de proves fetes. Aquest valor fa dies que va en augment i, si la setmana passada era d’un 10,5%, aquest dimarts ja arriba al 12,9%, tot i fer-se gairebé 50.000 proves menys. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest indicador no ha de superar el llindar del 5% per considerar que un país ha aconseguit tenir la pandèmia sota control i, a hores d'ara, el més que duplica.

Davant d'aquestes xifres en augment, la investigadora del grup BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha avisat que Catalunya viurà un efecte rebot després de l’augment de la mobilitat i la interacció social per Setmana Santa, cosa que s’acabarà traduint en un augment dels contagis. "Demà tindrem un augment elevat dels casos", ha pronosticat Prats en declaracions a Catalunya Ràdio.

La biofísica ha afirmat que es produirà una acceleració en la corba de contagis en els pròxims dies, però ha admès que el grau d'afectació a causa de la Setmana Santa encara no es pot identificar. Serà d'aquí uns dies, quan s'hagi superat el biaix dels festius, que es podrà determinar l'abast de la quarta onada. "Esperem que sigui una petita quarta onada i que l'abordem a temps", ha confiat.

stats