Aragonès sobre la pandèmia: "No estem en un bon moment. Prendrem noves mesures"

"L'explosió de casos" i l'augment de la pressió hospitalària compliquen la cinquena onada

BarcelonaTorna l'enduriment de les restriccions. L'evolució de la cinquena onada de la pandèmia s'està complicant i els hospitals, que porten 16 mesos extremadament tensionats, comencen a veure's superats. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha lamentat que Catalunya està vivint "una explosió de casos" en les últimes dues setmanes i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit el que ningú no volia sentir: "No estem en un bon moment. Prendrem noves mesures". Les noves restriccions s'anunciaran entre demà i demà passat.

Tot i que cap dels dos ha volgut "especular" sobre quines mesures estan estudiant, Argimon s'ha referit al festival Cruïlla, que s'ha celebrat aquest cap de setmana, i ho ha deixat ben clar: "No soc partidari que es tornin a celebrar festivals multitudinaris en aquest moment". Argimon ha criticat "algunes imatges" que s'han vist del festival i ha dit que "a les quatre o a les cinc del matí és més difícil mantenir la mascareta al 100%". També s'ha referit a les "festes de graduació i als viatges de final de curs que ràpidament eleven la xifra de contagis".

Cargando
No hay anuncios

El conseller ha explicat que estan "en contacte permanent" amb tots els actors implicats en la presa de decisions de les possibles noves restriccions i preveuen anunciar els canvis ben aviat.

Cargando
No hay anuncios

Un altre problema que han detectat és la falta de compliment de l'aïllament o les quarantenes entre les persones infectades o els contactes estrets. Segons estimen, ara mateix hi ha un 40% de persones que no estan fent cas d'aquesta mesura de prevenció. "Això provoca que la infecció es pugui disseminar", ha lamentat el conseller.

Cargando
No hay anuncios

L'oci despreocupat i la falta de compliment en les quarantenes s'estan produint mentre hi ha molts catalans que ja estan vacunats (un 58% té la primera pauta i un 46% totes dues) però també en el moment que la variant delta, molt més contagiosa, s'està fent forta a Catalunya. La Generalitat calcula que de tots els infectats més del 60% tenen aquesta variant. "Ja està per sobre del 60% però la seqüenciació triga entre sis i vuit dies i donem per fet que la xifra és superior", ha dit Argimon.

Desprogramar visites

Una altra de les conseqüències del fort increment d'aquestes dues setmanes és que alguns hospitals hauran de començar a desprogramar visites per tornar a centrar-se en el covid-19. "Els hospitals que reben més pressió són a l'àrea de Barcelona i són els centres que més desprogramaran". Per contra, segons ha indicat Argimon, "a la zona sud de les Terres de l'Ebre hi ha menys pressió". La roda de premsa s'ha produït a les portes de l'Hospital Universitari de Bellvitge, que aquest matí han visitat el president i el conseller. Aquest últim ha demanat a la ciutadania que tingui en compte els professionals sanitaris: "Haurem de recuperar el terreny perdut i fer els diagnòstics, els tractaments i les intervencions que hem deixat de fer o que hem retardat per culpa de la covid i necessitem que la plantilla estigui fresca i faci vacances. Ells són essencials", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

5.700 casos nous

L'anunci de l'enduriment de les restriccions arriba el dia en què s'han declarat 5.781 nous casos de covid-19 confirmats per PCR o TA en les últimes 24 hores, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 716.190. La Rt, que mesura l'índex de propagació, torna a baixar, ho fa 46 centèsimes, i se situa ara en 2,40. El risc de rebrot baixa per primer cop en diversos dies, 70 punts, fins a 1.758. En paral·lel, els pacients ingressats a planta són 876, 88 més que en l'últim balanç, mentre que els crítics a l'UCI són 160 (+3). En les últimes 24 hores s'ha notificat una nova mort i el total des de l'inici de la pandèmia és de 22.283. La incidència acumulada a 14 dies passa de 657,84 a 753,91. El 17,7% de les proves de l'última setmana han donat positiu.

Cargando
No hay anuncios

D'entre les persones que han estat hospitalitzades per culpa del covid n'hi ha 15 que ja tenien la pauta completa, i és que les vacunes, tal com ha recordat Argimon, "són molt efectives però no protegeixen al 100%". El conseller també ha recordat que la protecció no arriba fins que han passat entre 14 i 21 dies després de la segona dosi.

Cargando
No hay anuncios
Per què el Govern anuncia noves restriccions?
  • Perquè les xifres de contagi continuen empitjorant: en tan sols tres setmanes s’ha multiplicat per 10 el nombre de nous casos setmanals: de 4.797 a 40.430. Un augment “explosiu” –en paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon– que ja s’està notant als hospitals: en el mateix període s’ha doblat el nombre de llits ocupats per covid (de 443 a 876). Els experts calculen que, entre que es detecten els positius i es tradueixen en llits de crítics ocupats, passen unes tres setmanes i, en el cas de les defuncions, passen unes quatre setmanes. En aquesta cinquena onada, els contagis es van disparar la setmana de Sant Joan, i entre el 3 i el 10 de juliol han començat a augmentar els ingressats a les UCI per covid: de 123 a 173 (+40%). I és aquest increment el que també preocupa Salut: l’ocupació dels llits de cures intensives és el gran taló d’Aquil·les del sistema sanitari i el que acaba marcant la duresa de les restriccions. Pel que fa a les defuncions, s’han incrementat respecte a fa una setmana (de 7 a 12), però són menys que la setmana del 17 al 23 de juny (13). “Malauradament, en una o dues setmanes veurem com augmenta el nombre de persones mortes”, augura l’investigador del grup Biocomsc, Enric Álvarez, basant-se en el nombre de contagis acumulats els últims dies.
Per què s’han disparat els contagis?
  • Per a Álvarez hi ha dos motius fonamentals: les celebracions i trobades durant el final de curs i la setmana de Sant Joan; i l’augment de les infeccions amb la variant delta, que és un 140% més transmissible que l’originària de Wuhan i que ja supera el 60% dels casos a Catalunya. “Des d’Aquas hem detectat centenars de pujades brusques generalitzades la setmana de Sant Joan, que típicament s’associen a entorns de risc. Amb la variant anterior els casos també haurien pujat, però encara ho han fet més amb la delta”, indica l’investigador. En aquest sentit, la directora assistencial de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Anna Ribera, afegeix que l’increment tan gran també s’explica pel perfil dels nous contagiats: la majoria són joves que no s’han vacunat i que tenen molta vida social: si abans cada nou positiu aportava entre 4 i 5 contactes estrets, ara en donen entre 8 i 9. “Això està generant un problema perquè estem col·lapsats a l’hora de fer el seguiment de contactes: cada nou cas té com a mínim 8 contactes estrets. Això significa que has de trucar a les 8 persones i, cada nou positiu tindrà 8 o 10 contactes més, i ves sumant”, exposa Ribera.
Cargando
No hay anuncios
Quins territoris tenen més incidència?
  • Per a l’investigador del Biocomsc tot Catalunya presenta unes xifres preocupants, però especialment la ciutat de Barcelona: “És on més han pujat i on abans van començar a pujar”. “Els grans esdeveniments propagadors van passar la setmana abans de Sant Joan i després, amb la revetlla, va venir la pujada gran”. Les úniques regions sanitàries que presenten millors xifres són Lleida i les Terres de l’Ebre, on els casos van començar a incrementar-se més tard i a un ritme menor, si es comparen amb Barcelona. Per comarques, la que presenta una incidència més alta és el Solsonès: 1.383 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana catalana, que se situa en 753. En aquest territori els casos es van disparar la setmana del 24 al 30 de juny amb 91 nous positius, gairebé cinc vegades més que la setmana anterior, quan van detectar 19 contagiats. A més, ha mantingut la tendència a l’alça entre l’1 i el 7 de juliol amb 94 infeccions més. El Garraf, la Conca de Barberà, el Barcelonès i la Cerdanya també presenten una incidència superior als 900 casos i és preocupant també el percentatge de proves que surten positives en aquestes quatre comarques: totes superen el 20%, quan aquesta xifra hauria d’estar per sota del 5%, segons l’OMS. Per contra, tenen menys de 200 positius per cada 100.000 habitants l’Alta Ribagorça, el Montsià i la Ribera d’Ebre.