Societat06/02/2016

I ara què volen, aquests de l’Ebre?

Amb el cabal ecològic que preveu el pla no s’assegura la sostenibilitat ambiental i socioeconòmica del Delta

Narcís Prat
i Narcís Prat

Catedràtic d’ecologia de la UBAquest diumenge se celebra una manifestació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre que sembla que serà concorreguda. Potser molta gent es pregunta què volen aquests, ara. ¿No estava tancat el tema del transvasament? ¿Que potser el pla de l’Ebre no reserva cabals per al riu? Sí que ho fa, 3.000 hm/any de cabal ecològic -3.000 vegades el camp del Barça ple, 6 milions de litres per minut.

I us deveu preguntar si no n’hi ha prou, amb aquest cabal. Doncs no. Amb aquesta quantitat no s’assegura la sostenibilitat ambiental i socioeconòmica del Delta. Com ho sabem, això? Doncs per l’existència de nombrosos estudis científics que demostren que perquè el Delta no sigui engolit per la crescuda del nivell del mar, perquè siguin viables els cultius de l’arròs, les ostres i els musclos, perquè se segueixin pescant lluços i sardines i perquè tots puguem gaudir dels paisatges i la biodiversitat del Delta no n’hi ha prou amb el que el pla destina a cabal ambiental. La lluita per un cabal ambiental suficient és la lluita per la supervivència del Delta, i el valor mínim són 5.000 hm/any.

Cargando
No hay anuncios

Guerra de cabals

Us deveu preguntar com és que no es vol dotar l’Ebre d’un cabal ecològic suficient. Si ningú fes servir aigua a la conca de l’Ebre i tenint en compte la disminució de cabal que en el futur provocarà el canvi climàtic, de forma natural arribarien al mar 13.892 hm d’aigua. El pla preveu un consum d’aigua el 2027 de 431 hm per a l’abastiment de la població de la conca, 515 hm per a usos industrials, 57 hm per a usos ramaders i 9.776 hm per a usos agrícoles. En total, 10.829 hm; queden 3.063 hm per a cabal ambiental. No sobra res. Bona notícia, es reconeix que no pot haver-hi transvasaments. Avui, per a regadiu es gasten 7.680 hm, i el pla preveu que en pocs anys es desenvoluparan més de 400.000 ha de regadiu -entre les quals les del Segarra-Garrigues- que gastaran aigua que ara arriba al mar: 2.096 hm. Casualitat? Just el que fa que ara el cabal ambiental s’acosti als 5.000 hm que reclamen els estudis científics.

Cargando
No hay anuncios

47% més de regadius

I la qualitat de l’aigua? Els estudis realitzats per determinar la qualitat de l’aigua seguint la directiva marc de l’aigua mostren que tots els trams de l’Ebre que hi ha aigües avall de les grans zones agrícoles són de molt poca qualitat. Els camps de conreu aporten sals, nutrients, pesticides i altres substàncies a l’aigua que la fan inadequada per a la vida de molts organismes, i és una aigua difícil de potabilitzar. ¿Aguantarà l’Ebre que augmentin les hectàrees de regadiu un 47%?

Cargando
No hay anuncios

Augmentar el nombre de camps de conreu és incompatible amb una millora de la qualitat de l’aigua, i els actuals haurien de gestionar-se de manera molt diferent. Menys aigua i de menys qualitat, menys fins i tot que amb el pla anterior. ¿Enteneu ara que cal dir prou? Suposo que ara s’entén per què els del Delta surten avui al carrer, i amb ells tots els catalans. Ja no es tracta de l’Ebre, és Catalunya sencera que diu prou. Cal demostrar que volem una nova manera de gestionar l’aigua, una nova manera de gestionar el país. Esperem que els nostres governants estiguin a l’altura del repte i en algun moment es faci una política de l’aigua (i d’altres temes) amb visió de futur, no amb la visió limitada als pròxims 4 anys.