L'ARA rep el Premi Nacional de comunicació científica
El catedràtic Elías Campo rep el Premi Nacional de recerca 2013 per la seva investigació en la leucèmia
BarcelonaEl director de l'ARA, Carles Capdevila, ha recollit aquesta tarda el Premi Nacional de comunicació científica. El guardó és un reconeixement al suplement dedicat a la divulgació de la ciència que es publica tots els diumenges a l'ARA. El premi, que atorga la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, ha valorat "l'aposta ferma per la informació científica, que va més enllà del suport paper i té una continuïtat destacada en l'edició digital del diari". A més, el guardó també valora que les informacions del suplement Ara Ciència, coordinat per Mònica L. Ferrado, "són un exemple de professionalitat i rigor sobre la recerca que es fa a Catalunya i arreu del món". L'acte s'ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya i ha estat presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas.
Carles Capdevila ha dit, en el seu discurs, que "en aquests tres anys intensos, la ciència ens ha donat bones notícies" i ha afegit que "celebrem que la ciència ens tregui de la foscor dels informes Margallo i de les lleis Wert". El director ha confirmat que l'ARA aposta "pels emprenedors, per la comunitat científica i pels mestres. Representeu el millor del país", ha dit, i ha volgut agrair a la comunitat científica que reconegui la tasca de l'ARA, que ha dit que és "pedagògica" en matèria científica. Capdevila ha reconegut la tasca de Mònica L. Ferrado, de qui ha dit que "és un luxe" comptar amb aquesta "jove veterana" en el sector de la comunicació científica. El director ha tingut un record per a Ignasi Pujol, cap d'Economia de l'ARA, recentment desaparegut, a qui ha dedicat el premi. També l'ha dedicat a la família de Pujol i "a tots els qui lluiten per acabar amb el càncer"
Elías Campo, premiat per la lluita contra la leucèmia
D'altra banda, el Premi Nacional de recerca 2013 ha anat a Elías Campo, catedràtic d'anatomia patològica de la UB, director de recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona i responsable de l'equip de recerca en oncomorfologia funcional humana i experimental de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer. Campo és un referent mundial en l'estudi dels tumors de les cèl·lules limfàtiques i ha liderat els estudis de seqüenciació del genoma de la leucèmia i de l'epigenoma d'aquesta malaltia.
El Premi Nacional de recerca al talent jove ha estat per a Isabelle Anguelovski, investigadora Marie Curie a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. La seva carrera s'ha centrat a abordar els problemes de la pobresa i l'equitat entre els grups afectats per desigualtats mediambientals a Europa, Amèrica Llatina i els Estats Units.
El Premi Nacional de mecenatge científic l'ha rebut la Fundació Josep Carreras, que, des de la seva creació, el 1988, lluita contra la leucèmia. El Premi Nacional al partenariat publicoprivat ha estat per a l'empresa KIC InnoEnergy Iberia SL, que té per objectiu fomentar la innovació i l'impacte en l'economia i la societat europea de l'energia sostenible.