"Aquest curs ha de ser molt millor que el passat"
El Govern prepara un decret perquè els instituts puguin saber quins alumnes estan vacunats
BarcelonaLes portes dels més de 5.400 centres educatius catalans s'han tornat a obrir aquest dilluns per rebre un milió i mig d'alumnes en el segon inici de curs amb mesures sanitàries per la pandèmia. Encara que la majoria de restriccions es mantenen, alumnes, docents i famílies comencen l'any escolar amb més experiència i menys nervis: ja controlen els horaris esglaonats, els protocols sanitaris, com actuar quan hi ha un positiu i estan fins i tot avesats a la mascareta a l'aula, segurament la mesura anticovid més empipadora. Entre l'esperança i el convenciment, la directora del nou Institut Escola Mirades, al barri del Carmel, deixa anar: "Aquest curs ha de ser molt millor que el passat". Maica Jiménez estrena curs i càrrec aquest dilluns. Serà la directora d'un centre que l'any passat arribava fins a sisè de primària i aquest curs obre dues línies de 1r d'ESO. "Era una demanda de les famílies, una reivindicació de fa molts anys, perquè hi ha molt poca oferta pública de secundària al barri", explica. Dels 21 nous centres públics que s'estrenen aquest curs, 11 són instituts escola. També n'hi ha tres de nova creació, cinc canvis de titularitat i dos centres nous de FP.
La directora i la resta del claustre estan pletòrics. Saluden amb entusiasme els nens i nenes que esperen al carrer, i fins i tot hi ha abraçades de retrobament. "Com ha anat l'estiu?", pregunta una mestra. "Bé, bé!", respon un nen fent petits saltets d'alegria. Hi ha alumnes que se saluden xocant de mans i d'altres, més tímids, que fan com si pràcticament no es coneguessin. Els més petits s'amaguen entre les cames dels pares i n'hi ha que ploren molt. Una nena d'ulls blaus i cabells rinxolats sanglota sense parar als braços de la mare. "Està molt nerviosa, avui comença P3", diu la mare, la Rocío. El fill gran, que farà 4t de primària, ha entrat com un coet cap a classe: "Tenia tantes ganes de veure els amics..."
Avui és un dia especial també per als docents. Els vuit professors nous d'ESO passen per les classes a presentar-se. "Volem crear una línia d'ESO amb sentit i significat, en què els nostres alumnes tinguin ganes de venir i aprenguin", expliquen la directora i el Jordi, que serà professor de biologia i coordinador d'ESO. Tenen molts reptes per a aquest curs: consolidar el projecte d'ESO, reflexionar entre mestres i professors sobre el projecte educatiu, adequar els espais, transformar la pista de ciment del pati en un espai verd, implicar més les famílies a l'escola i, òbviament, anar gestionant el dia a dia d'un centre encara marcat per la pandèmia.
Mesures més relaxades
"Estem contents que les mesures s'hagin relaxat una mica i que a l'hora del pati puguem barrejar grups", celebra la directora, satisfeta també perquè la majoria de professionals del centre estan vacunats. Ara creua els dits perquè els alumnes que comencen l'ESO també estiguin immunitzats i així poder-se estalviar quarantenes. Per saber-ho serà clau el decret llei que està preparant el Govern, i que es podria aprovar aquest dimarts, perquè els centres tinguin accés a les dades de vacunació de l'alumnat i personal i puguin saber quins alumnes s'han de confinar si es detecta un positiu i quins no. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat a TV3 que mentre la nova normativa no entri en vigor, si es detecta un positiu de covid a l'aula, el departament d'Educació demanarà la informació "del grup concret".
De fet, la directora del Mirades fa tres precs a l'administració: "Que ens escoltin, siguin àgils solucionant els problemes i entenguin que quan demanem recursos és que en necessitem". Precisament sobre recursos, el sindicat Intersindical-CSC ha aprofitat l'inici de curs per recordar que els centres tenen "aules massificades i docents desbordats". En un comunicat, han lamentat que els professionals han d'impartir "una classe rere l'altra en un context encara complicat i, a més, sense el personal de suport necessari" i han demanat al Govern que "passi als fets" i pacti un calendari concret en què es reverteixin les retallades del 2010.
El sindicat de mestres Ustec-Stes ha convocat els mitjans a una roda de premsa en què ha avisat que el nou curs escolar "arrossega les mateixes retallades, falta de recursos i inversió" i ha assegurat que falten 8.300 mestres i professors del que hi ha ara perquè el sistema públic torni als nivells d'abans del 2010. La meitat, han dit, haurien de destinar-se a la reducció de les ràtios, i l'altra meitat haurien de servir per recuperar la segona hora lectiva. A més, segons la portaveu, Iolanda Segura, no s'han pres les mesures de seguretat suficients, i han insistit en què cal reduir ràtios, reforçar els sistemes de ventilació, contractar més personal i millorar l'atenció per l'alumnat amb necessitats educatives especials. L'organització sindical ha alertat també que pot ser "discriminatori" que només els no vacunats facin quarantena i ha posat en dubte que es pugui garantir el format híbrid amb les classes telemàtiques per a aquests alumnes.
En canvi, segons el conseller d'Educació, l'inici de curs ha començat "amb normalitat". Des de l'escola Tanit de Santa Coloma de Gramenet, Cambray ha defensat la màxima presencialitat: "L'escola s'ha de fer des de l'escola", ha afirmat. Un curs, per cert, que la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, vol que comenci una mica abans per facilitar la conciliació familiar, segons ha explicat a SER Catalunya.