L'aplicació amb què et podies comunicar a la Via Lliure també et servirà en una catàstrofe

Entre dimecres i divendres de la setmana passada es van obrir 131.000 sessions de FireChat a Catalunya

Enric Borràs
17/09/2015
4 min

BarcelonaUns 10.000 catalans van fer saltar l'alarma la setmana passada a la seu d'Open Garden, a San Francisco; es van descarregar en massa l'aplicació de missatgeria que havia fet aquesta petita empresa de 15 treballadors: FireChat. Entre dimecres i divendres la van fer servir 131.000 vegades per xatejar amb desconeguts en sales obertes o per enviar missatges privats, sobretot durant la Via Lliure, en previsió que caigués la xarxa mòbil, perquè FireChat funciona encara que no hi hagi internet ni cobertura. De fet, aquesta aplicació que ja han fet servir tants catalans s'ha demostrat especialment útil en cas de catàstrofe o desastre natural.

FireChat

A finals d'aquest mes sortirà una versió de l'aplicació, preparada juntament amb el govern filipí, pensada per mantenir les comunicacions en cas de desastre natural, explica Marina Azcárate, cap de màrqueting d'Open Garden. "A les Filipines saben que, pel canvi climàtic, cada vegada hi haurà més tifons i seran més potents. Per això el govern segueix una política de prevenció que anomenen 'baixes zero' i confia molt en la tecnologia. És un lloc ideal per experimentar", diu Azcárate, que ho coneix de prop perquè arran d'aquest projecte viu a Manila. Recorda que a les Filipines hi viuen 100 milions de persones repartides en 7.000 illes i que s'estan convertint en un laboratori mundial per experimentar les possibilitats de la tecnologia en les catàstrofes naturals, perquè el govern hi creu i n'impulsa la recerca.

Open Garden té un altre projecte que es complementa amb FireChat especialment per a casos de desastres naturals: GreenStone. Es tracta d'un aparell de la mida i la forma d'un petit còdol de riu. Azcárate el treu d'una bossa de plàstic que sembla d'un aperitiu i ensenya que és fet de plàstic resistent, sense cap orifici; tan sols duu una corda de pell, com si fos un penjoll, per penjar-lo on calgui. Està pensat per fabricar-se en massa a baix cost i és, bàsicament, un repetidor per a FireChat i la tecnologia d'Open Garden. Duu una bateria que dura un any sencer i inclou receptors i emissors wifi i Bluetooth. Quan algú hi passa a la vora pot deixar-hi un missatge que rebran tots els altres que hi passin a la vora, i així s'anirà escampant, encara que si és privat només el llegirà l'usuari final, quan li arribi. Es converteix en un petit centre de comunicacions per reforçar la xarxa entre telèfons mòbils.

GreenStone, un repetidor per a FireChat

Partits, concerts i revoltes

FireChat s'està escampant per països emergents, com les Filipines mateix, on l'ús de 'smartphones' s'ha triplicat en molt poc temps i la xarxa de telefonia que hi ha no pot cobrir tota la demanda. Però Open Garden també impulsa l'aplicació a Occident en festivals de música i tornejos esportius, en llocs on s'acumulen grans quantitats de gent, per oci, que fan caure les xarxes de telefonia mòbil. Per això Azcárate ja ha obert converses aquests dies amb alguns clubs de futbol, com el Barça, que sovint té problemes per garantir la cobertura mòbil al Camp Nou. Als Estats Units ja fa una temporada que n'impulsen l'ús en grans festivals de música en què tradicionalment queia la xarxa mòbil i preveuen començar-ho a fer a Europa aviat.

Mostra de l'ús de FireChat en les protesdes de Berish a Malàisia

Un altre dels principals usos fins ara de FireChat és el que es va demostrar durant la Via Lliure: les protestes ciutadanes. Ja sigui perquè acumulen aglomeracions tan grans de gent que cauen les xarxes de telefonia, com acostuma a passar cada Onze de Setembre a Barcelona, o per prevenir la possibilitat que un govern pugui bloquejar internet, FireChat pot resultar útil per organitzar i coordinar manifestacions. Ja va passar ara fa un any durant les protestes de Hong Kong, en què es va convertir en una aplicació imprescindible; però FireChat també es va fer servir a les protestes d'aquest estiu a l'Equador, on s'haurien desplegat inhibidors de telefonia mòbil; i a Malàisia, en les manifestacions del moviment anticorrupció Berish, liderat per la Coalició per unes Eleccions Netes i Justes.

Azcárate té clar que "tal com van les coses anem cap a un món on cada vegada hi haurà més grans manifestacions i protestes ciutadanes" i que això pot impulsar l'ús de FireChat, una aplicació que, assegura, sempre mantindran gratuïta i lliure de publicitat. De moment Open Garden es concentra a fer créixer la base d'usuaris de la seva tecnologia –que no és de codi obert–, però més endavant pretenen oferir altres serveis a través de la seva xarxa i obrir-la a fer que altres empreses també la puguin fer servir.

Tecnologia P2P

La característica principal de FireChat és que permet que, d'una manera molt senzilla, els telèfons mòbils es connectin entre si utilitzant tots els sistemes possibles. L'usuari no ha de configurar res, l'aplicació tota sola decideix si fa servir internet, en cas que hi tingui accés, o envia el missatge directament a un altre telèfon a través de wifi o Bluetooth. La senzillesa d'ús i la flexibilitat són bàsics en una aplicació descentralitzada, que no depèn de cap servidor central. No en va l'han ideada el nord-americà Greg Hazel i el rus Stanislav Xalunov, que es van conèixer treballant pel sistema d'intercanvi d'arxius P2P BitTorrent, conegut sobretot entre els que es descarreguen música i pel·lícules.

FireChat es basa en la tecnologia d'igual a igual (P2P). Si no hi ha accés a internet i l'usuari a qui es vol enviar el missatge és massa lluny –els sistemes sense fil tenen un abast d'entre 60 i 70 metres–, FireChat crea una malla entre tots els telèfons connectats, el missatge arribarà al destí a través dels altres mòbils que fan de "carters cecs" i no el poden llegir, perquè circula xifrat entre l'emissor i el receptor. Si no hi ha cap telèfon a prop de l'emissor, tots els aparells que hagin rebut el missatge el guardaran i l'aniran passant als altres mòbils amb FireChat fins que algun hi contacti, o fins que algun aconsegueixi accés a internet i l'enviï a través de la xarxa convencional.

stats