Una aplicació pionera a Europa permet a joves denunciar continguts potencialment lesius
En el disseny de 'MediaKids', desenvolupat per l'Institut de Dret i Tecnologia de la UAB, s'han tingut en compte els hàbits de consum multimèdia dels infants i adolescents d'entre 12 i 16 anys
BarcelonaUna aplicació per a telèfons mòbils anomenada 'MediaKids' permet a infants i joves denunciar continguts multimèdia que poden ser lesius per als seus drets. L'eina, que és gratuïta i ja està operativa, vol augmentar la participació de la societat civil en la prevenció dels riscos que generen les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), i impulsa un canvi de paradigma en l'àmbit de la protecció dels menors d'edat. Per primera vegada poden prendre un rol actiu i adoptar una actitud crítica davant els continguts multimèdia.
És una eina pionera a Europa, on actualment no hi ha cap aplicació específica en aquest àmbit per a la protecció de la infància i la joventut. En el seu disseny s'han tingut en compte l'edat i els hàbits de consum multimèdia dels nens i els joves d'entre 12 i 16 anys, per facilitar-ne l'ús. Per això disposa d'un sistema que categoritza i envia la informació reportada de forma automàtica al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) o a l'entitat competent en cada cas, mantenint l'anonimat de l'usuari.
L'aplicació està disponible en català i castellà per a dispositius Android i se circumscriu a l'àmbit territorial català. Es preveu disposar d'una versió per a iOS en breu i els autors no descarten la possibilitat d'ampliar el seu ús a altres àmbits territorials de l'Estat.
El programa ha estat desenvolupat per l'Institut de Dret i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (IDT-UAB) i s'emmarca dins del programa de recerca d'excel·lència RecerCaixa que impulsa l'Obra Social "la Caixa" amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques.