Per què no apareix l’original del presumpte avís del 25 de maig del 2017?

El dispositiu de seguretat dels Mossos d’Esquadra a la Rambla de Barcelona, aquesta setmana.
i Ernesto Ekaizer
02/09/2017
4 min

PeriodistaHan passat 48 hores des que els cossos de seguretat van confirmar als mitjans, dijous, la notícia publicada per El Periódico el 17 d’agost i reiterada -tot i que amb canvis- dijous mateix, sobre un presumpte avís de risc d’atemptat a la Rambla amb data del 25 de maig i procedent dels Estats Units. L’avís hauria sigut enviat des del Centre Nacional de Contraterrorisme nord-americà als Mossos, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

La primera prova filtrada sobre aquell avís era una nota sense procedència ni destinatari. La data hi apareix esborrada. A la filtrada l’1 de setembre, la procedència és desconeguda però en aquest cas hi ha un destinatari: el CITCO. I la data, tapada amb una franja negra a la versió inicial, ara és del 21 d’agost del 2017.

L’emissor, encara desconegut en aquesta segona filtració, enviava al CITCO una nota que, segons menciona el text dues vegades, havia enviat aquest servei a “The Mossos” (sic). A la nota es parlava “d’informació sense fonament i de veracitat desconeguda de finals de maig del 2017 que indicava que l’ISIS planejava atacs terroristes no específics durant l’estiu en llocs turístics de Barcelona, específicament a la Rambla”. Doncs bé, el que tenim és la reproducció del 21 d’agost d’una nota del 25 de maig.

Quatre dies després de l’atemptat i que es publiqués el mateix dia de l’atac informació sobre el fet que la CIA havia avisat al maig només els Mossos, hi ha una comunicació entre el CITCO i l’emissor desconegut. Aquest emissor li reenvia la nota que presumptament havia fet arribar als Mossos el 25 de maig.

¿On és la versió del 25 de maig? Tots els serveis als quals es va dirigir -els Mossos, el CNI, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el CITCO-, ¿no la van guardar als arxius?

Segons fonts policials, fa l’efecte que el CITCO, després que els Mossos i el Govern desmentissin la informació del 17 d’agost sobre l’avís de la CIA, va voler provar que havien mentit. Segons aquesta versió, no n’hi havia prou d’exhibir la nota enviada el 25 de maig al CITCO, perquè allà no hi figurava la paraula Mossos. Això, incloure-hi els Mossos, es va aconseguir amb la nota del 21 d’agost al CITCO.

La mateixa data del presumpte avís, el 25 de maig, es va reunir la Mesa d’Avaluació de l’Amenaça Terrorista, que aplega operadors de les forces de seguretat, entre els quals els Mossos, i que a vegades presideix el ministre d’Interior i unes altres, el secretari de Seguretat.

Cap dels representats dels cinc destinataris de l’avís d’aquell mateix dia -CNI, Mossos, Policia, Guàrdia Civil i CITCO- va posar damunt la taula l’afer. Encara que fos per qüestionar-ne la validesa, ¿no hauria sigut lògic un intercanvi d’impressions sobre un avís en cas que, efectivament, la seva procedència fos el Centre Nacional de Contraterrorisme? Aquest centre depèn del director d’intel·ligència nacional, un càrrec que reporta al president dels EUA.

A la reunió de la mesa del 8 de juny del 2017 tampoc es va parlar de la nota. El 10 de juliol del 2017, a la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, encapçalada pel president Carles Puigdemont i pel ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, no es va abordar l’avís del 25 de maig.

Fonts policials diuen ara que aquest advertiment concernia els Mossos, que són els responsables de la seguretat ciutadana a Catalunya. Però aquest argument és molt feble perquè, com assenyalen altres fonts també de la Policia espanyola, el presumpte advertiment projectava una amenaça sobre Espanya. No era un atemptat en “un racó d’Espanya”, Rajoy dixit.“¿I per què -com es pregunta una font policial- el CNI té doncs una plantilla important d’agents operatius com la que té a Catalunya?”

Tot són conjectures

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, han admès després de molta pressió mediàtica que hi va haver un avís sobre la Rambla el 25 de maig. Però, diuen, no va ser de la CIA com s’apuntava el 17 d’agost, o d’un centre nord-americà, com s’afirma ara.

Forn va assumir el càrrec de conseller el 14 de juliol del 2017 substituint Jordi Jané, que havia de conèixer l’advertència del 25 de maig i les seves fonts. Trapero, en canvi, ha sigut des del 2013 comissari en cap dels Mossos i major des de principis d’abril del 2017. És a dir, el 25 de maig ja era al capdavant del cos.

Fins que no apareguin proves materials sobre l’advertència a tots els destinataris i la seva procedència, tot seran conjectures. Però d’errors en els atemptats -des de la pista de l’imam-terrorista-organitzador Abdelbaki es Satty passant per l’explosió a Alcanar i la valoració d’advertències prèvies- n’hi ha hagut. I aquests errors -de totes les forces de seguretat sense excepció- s’hauran d’investigar si es vol treure alguna lliçó per prevenir futurs atemptats terroristes.

stats