Antoni Castellà creu que el nou model de governança a les universitats augmentarà la transparència dels centres
El secretari recorda que en l'elecció dels rectors només hi intervé la comunitat universitària, i la institució és de tota la societat
BarcelonaEl secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha assegurat que amb el nou model de governança de les universitats públiques que estudia el Govern, que encara es troba en una fase molt inicial, es guanyarà en "transparència en la gestió dels recursos públics". Si finalment els rectors de les universitats no s'escullen a través d'una votació d'estudiants, professors i treballadors del PAS s'estarà eliminant només "un sufragi intern". Si l'elecció del cap la fa el patronat que dirigeix el centre, i dins d'aquest hi ha també una participació escollida pel Parlament, es podrà dir que "els ciutadans" estan més ben representats llavors en una institució que és "de tota la societat catalana". Una de les propostes incloses dins el document de treball encarregat pel Govern a la comissió per a l'estudi de la governança del sistema universitari català és eliminar les eleccions internes per escollir els rectors. Serien els patronats dels centres els que escollirien cada rector.
Per Castellà, en cas que finalment s'acabés eliminant aquest "sufragi intern" i fos el patronat de cada centre qui l'escollís, sempre que dins d'aquest hi hagués una participació del Parlament, es podria interpretar que els ciutadans estan més ben representats que en una consulta que només afecta la comunitat de cada universitat.
El nou model de governança, segons el secretari, garantirà que es compleixin les tres funcions que tenen les universitats públiques, "que són de tots els ciutadans", i són les de "docència, recerca i transferència". En l'actualitat algú es pot pensar que la universitat "és un instrument per a alguna altra cosa", ha afirmat. S'ha de garantir que donin "el servei públic en les millors condicions", i el nou model "augmentarà la transparència dels recursos públics".
Més diners per a les beques d'equitat
La pujada de les taxes universitàries no ha fet davallar la matriculació d'estudiants als graus i els màsters universitaris. Al contrari, ha augmentat lleugerament. Una tendència que Castellà estima que es mantindrà els propers anys. L'encariment també ha ajudat a augmentar els ingressos per a les beques equitat d'1,4 MEUR a 30 MEUR, que ara ja es reben tan aviat com es fa efectiu el pagament de la matrícula.