Pandèmia

Horcajada: "Només tenim un 6% de la població vacunada, l'única manera de frenar la quarta onada són les restriccions"

El ritme d'ingressos a les UCI s'ha accelerat i ja hi ha 458 pacients

07/04/2021
3 min

BarcelonaA l'espera de saber si Salut aplicarà noves restriccions o mantindrà les vigents, les hospitalitzacions augmenten i, per tant, també les entrades de pacients a les unitats de cures intensives (UCI). Aquest dimecres a Catalunya hi ha 458 llits ocupats per pacients crítics i el doctor Juan Pablo Horcajada, coordinador de covid-19 i cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar, assegura que l'efecte de la Setmana Santa "podria ser encara pitjor" i portar els hospitals a unes xifres d'ocupació límit. "Estem notant la pujada dels ingressos. Durant dies ha sigut de manera progressiva, però ara la corba és ascendent, sobretot a planta", ha afirmat Horcajada en una entrevista amb Antoni Bassas.

L'Hospital del Mar té una trentena de persones ingressades a l'UCI i dues plantes plenes de malalts de covid de gom a gom. De fet, Horcajada admet que s'estan plantejant tornar a obrir una tercera planta que havien aconseguit tancar poc abans de Setmana Santa, perquè ja tenen malalts a Urgències pendents de ser ubicats. "El problema és que no hem pogut buidar del tot els llits ocupats per la tercera onada", ha explicat.

Davant d'aquesta nova tendència, el metge és partidari d'endurir les mesures de contenció i tornar a un confinament comarcal. "Sabem que és una malaltia que es pot prevenir modulant el comportament social i amb la vacunació, però veient que portem tres mesos de campanya i només tenim un 6% de la població vacunada, una xifra ridícula, l'única manera de frenar la quarta onada són les restriccions", ha defensat Horcajada.

L'acceleració en el ritme d'ingressos va començar uns dies abans de Setmana Santa. Horcajada ho atribueix a l'efecte de la variant britànica, la predominant a Catalunya i molt més transmissible, i a l'aixecament progressiu de les restriccions des del mes de gener. "I si les interaccions socials durant la Setmana Santa impliquen un augment dels contagis, aleshores podríem tenir problemes en uns dies", ha assenyalat Horcajada, que ha apuntat que la suma continuada de nous pacients suposarà que s'hagin de duplicar els llits.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va advertir dimarts que el ritme d'ingressos actual és insostenible per als hospitals catalans, que no han pogut fer net de la tercera onada. No és el primer cop que això passa, però sí que ho és que la diferència entre onades sigui tan mínima. Segons Horcajada, podria tractar-se tant d'un repunt del tercer embat com d'una quarta onada, però, terminologia a part, ha dit, durant setmanes s'ha mantingut la progressió d'entrades als centres i pràcticament no s'han buidat llits malgrat que han anat donant altes.

"Jo posaria AstraZeneca a un familiar"

L'únic grup poblacional que realment està protegit són els avis de les residències: gairebé no n'ingressen. "I això és el que volem per a tota la població, sobretot la gent de grups de risc, però encara no es nota l'efecte", ha explicat. I el que tampoc ajuda, segons l'infectòleg, és que Castella i Lleó hagi tornat a suspendre aquest dimecres cautelarment la vacunació amb AstraZeneca, a l'espera que l'Agència Europea de Medicaments (l'EMA, segons les sigles en anglès) presenti el seu nou informe de seguretat sobre la possible relació entre la vacuna i l'aparició de trombosis.

"Aquesta qüestió encara està en estudi i no sabem si els potencials efectes adversos són atribuïbles a la vacuna, però sí que sabem que són molt menys freqüents que els contagis i, donada la importància de controlar la pandèmia, totes les autoritats continuen recomanant el seu ús", ha explicat. El missatge d'Horcajada és clar: "Jo deixaria que posessin la vacuna d'AstraZeneca a un familiar meu. La balança és positiva".

D'altra banda, el metge ha qualificat de "prematur" que el 9 de maig s'acabi l'estat d'alarma, ja que "si la quarta onada segueix augmentant, per aquelles dates continuarem en unes xifres força altes". Horcajada ha lamentat que hi pugui haver una certa sensació creixent entre la població que la pandèmia ja s'acaba, cosa que genera una "decepció important" entre els professionals sanitaris que fa un any que viuen al peu del canó i veuen com la gent és menys diligent en la seva protecció i la dels altres.

Horcajada ha assegurat que "encara queden mesos de lluita contra el virus" i ha demanat a la ciutadania que portin sempre la mascareta, però que també compleixen escrupolosament les mesures d'higiene i distanciament social. "Evitem les reunions, no trenquen les bombolles de convivència i si hi ha un dinar fem-lo a l'aire lliure, amb quatre o sis persones com a molt. Sé que és dur, però cal aguantar", ha insistit.

stats