Antifrau reclama un protocol detallat per evitar vacunacions irregulars de covid
L'organisme ha rebut dues denúncies i exigeix a Salut que investigui i sancioni els responsables d'aquestes pràctiques corruptes
BarcelonaL'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) és taxativa: el protocol de vacunació del covid és inconcret i deixa la porta oberta a immunitzacions irregulars, sobretot entre càrrecs públics, que són els que tenen un accés més fàcil a les dosis. L'organisme ha alertat aquest dimarts que les regles del joc no són prou transparents, ja que, si bé les pautes són molt clares pel que fa a la població que ha de rebre prioritàriament la vacuna, no són prou detallades per als supòsits que podrien generar dubtes entre els equips de vacunació. Per exemple, ja hi hagut infermeres que s'han enfrontat al dilema de prioritzar a qui es pot vacunar quan hi ha sobrant de dosis i el temps els corre en contra, com va passar amb l'alcalde de Riudoms (Baix Camp), Sergi Pedret (JxCat), que es va vacunar aprofitant les dosis sobrants d'una residència de la localitat perquè no trobaven ningú més a qui administrar-la.
El director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha exigit aquest dimarts a les autoritats sanitàries “una resposta immediata” i mecanismes per garantir l'equitat i la transparència de la informació de manera que les persones que administren la vacuna sàpiguen com han d’actuar en tot moment. Salut ha afirmat en reiterades ocasions que "el fet d'aprofitar les dosis que sobren d'un vial és una directriu" de la conselleria, ja que el context d'escassetat de vacunes actual obliga a evitar llençar dosis i a vacunar amb rapidesa i fluïdesa. "Però hi ha una evident manca de pautes que fa que qui administra les vacunes desconegui com ha d'actuar davant de diferents situacions que, a la pràctica, poden ser fraudulentes", ha advertit Gimeno.
Hi ha equips que s'enfronten a la pressió d'haver de decidir en poc temps si continuen vacunant o si han de paralitzar fins l'endemà el procés perquè no hi ha cap més persona prioritària que pugui rebre la injecció en aquells moments. "És cert que no es poden perdre vacunes però tampoc hi pot haver esquerdes que permetin administrar-les a qui no toca", ha assegurat Gimeno, que ha reclamat a les administracions que investiguin i sancionin si escau els casos de vacunació irregular que s'han produït a Catalunya.
Antifrau només ha rebut dues denúncies, tot i que n'hi hauria una tercera en curs, les quals han transcendit als mitjans de comunicació perquè els vacunats són càrrecs públics. "Per sort, són casos episòdics i unipersonals", ha assegurat Gimeno, que, amb tot, ha defensat "una resposta proporcionada a totes aquestes infraccions per no generar una percepció d'impunitat". Per a Gimeno, el sanitari que té el vial a la mà ha de tenir les pautes d'actuació "molt clares" i els protocols no poden deixar la resolució d'algunes qüestions en "criteris personals". Per això, demana criteris detallats perquè el professional sanitari que posi la vacuna no tingui dubtes de com actuar i també per protegir-lo d'eventuals ingerències externes.
Canals de denúncia anònims
L'OAC ha anunciat que investigarà totes aquelles denúncies que puguin ser susceptibles de ser vacunacions irregulars. "Però cal actuar preventivament i no només confiar que aquestes coses no passaran, no es pot deixar marge perquè s'al·legui ignorància o desconeixement". Gimeno ha recordat que “les circumstàncies actuals incrementen els riscos d’irregularitats, frau i corrupció en les actuacions públiques" però, alhora, és més important que mai l’exemplaritat de la conducta dels comandaments i alts càrrecs dels ens públics per evitar l'alarma social i el desprestigi i la desconfiança vers les institucions en un moment en què marquen més que mai les pautes de comportament social amb restriccions en nom de la salut pública. "Hem de donar el missatge que quan un càrrec públic rep una vacuna de manera irregular s'ha d'investigar", ha insistit.
En efecte, Gimeno ha remarcat que la responsabilitat ha de recaure en les autoritats sanitàries –en aquest cas, el departament de Salut–, que són les que han de posar tota la informació detallada per controlar i fiscalitzar aquest "bé escàs" a disposició de les infermeres i les direccions dels espais on s'estan fent les vacunacions, eminentment hospitals i residències a hores d'ara. Per això, l'OAC argumenta que s'ha d'anar més enllà de la "sanció social" perquè les vacunes s'han comprat amb diners públics i estan sota la responsabilitat i control de les institucions amb una funció clara de salut pública. Tot i que no té potestat sancionadora, quan l'OAC conclou que s'ha produït una irregularitat, n'informa la Fiscalia o l'administració corresponent.
El document d’Antifrau també recomana instaurar referents de consulta o assessorament per a casos problemàtics per resoldre els dubtes ètics de les persones que administren les vacunes. Sobre aquesta proposta, ha manifestat que “és un mecanisme que no s’ha de crear de zero, ja que el sistema sanitari públic català disposa d’un avançat sistema d’ètica pública, amb comitès molt ben organitzats". Gimeno també ha suggerit l’habilitació de canals per alertar de manera anònima de possibles pràctiques irregulars, fraudulentes o corruptes. En aquesta línia, ha recordat que l’Oficina Antifrau ofereix un canal de denúncies confidencial i anònim a través del qual es pot alertar amb seguretat sobre irregularitats de què es tingui coneixement perquè puguin ser investigades.