Anticorrupció implica 20 persones a la trama que va desviar 82 milions de l'AVE

Els set detinguts dimarts que continuaven entre reixes han quedat lliures amb càrrecs

Agents de la Guàrdia Civil, durant l'escorcoll dimarts de la seu d'Adif a la Sagrera (Barcelona)
Ara
30/06/2016
3 min

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció implica vint persones en la trama que hauria desviat 82 milions d'euros de les obres de l'AVE a la Sagrera de Barcelona, formada per responsables d'Adif, assessors tècnics i contractistes, entre els quals hi ha els tretze detinguts dimarts passat. El jutge que duu el cas ha deixat lliures amb càrrecs, però sense mesures cautelars, els set detinguts que continuaven tancats des de l'operació de dimarts. Se'ls investiga pels delictes de falsedat en document oficial, malversació, prevaricació i suborn.

En la querella del cas, a la qual ha tingut accés Efe, el fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled sosté que entre els vint membres de la trama hi ha set càrrecs i funcionaris d'Adif que suposadament es van confabular amb responsables de les contractistes de tres obres de la Sagrera per inflar les factures a costa de l'erari públic. Segons el Fiscal, falsejaven les certificacions d'obra "afavorint i emparant" l'enriquiment il·lícit de les empreses contractistes, suposadament a canvi de donacions o suborns.

Pel fiscal, la trama no hauria pogut obtenir beneficis "sense el concert de tots els querellats o, almenys, sense el concert d'uns i l'anuència d'altres". Després de mesos d'investigació, la Guàrdia Civil va detenir dimarts tretze suposats membres de la trama, incloent-hi l'exdirector de projectes i construcció d'Adif Rafael R., l'exdirector d'obra i excap d'infraestructura Jaime G.G., i el llavors cap d'àrea d'infraestructures d'Adif a Catalunya Mauro B.D.

Dels tretze detinguts, sis van quedar en llibertat hores després i els citarà els propers dies, mentre els que van quedar entre reixes han declarat aquesta tarda. A tots els han deixat lliures amb càrrecs. La Guàrdia Civil tenia previst detenir dimarts una catorzena persona, però era a l'hospital i van optar per notificar-li que avui mateix havia de comparèixer davant la jutge, tal com ha fet.

Segons el fiscal Anticorrupció, a més de set membres d'Adif, la trama també està integrada per dos directors d'obra de l'empresa pública Ineco (enginyeria i consultoria global referent en infraestructures), així com per set representants de les contractistes Acciona, Dragados i Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i quatre d'una enginyeria que assessorava tècnicament Adif.

En la querella, el fiscal veu "sòlids indicis" que es van falsejar les mesures d'obra expressament en les certificacions, tot amb la "connivència" entre empleats públics encarregats de firmar-les i autoritzar-les i els responsables de les empreses contractistes i de les assistències tècniques "amb la finalitat evident d'afavorir econòmicament els ens privats". Segons el fiscal, amb aquesta conducta, les empreses cobraven una quantitat de diners "fraudulentament inflada" que pagava l'administració.

Els principals puntals de la trama eren, segons el fiscal, els directors d'obra, en concret tècnics d'Adif i d'Ineco, "sense la iniciativa i firma dels quals les certificacions falses mai no es podrien haver emès". Es tracta, segons el fiscal, dels querellats Adriano Javier R.R. (Ineco), Carlos Javier M.F. (Adif), Ignacio C.P. (Adif), Alejandro L.S. (Adif), Juan Luis M.T. (Ineco), Juan Carlos R.V. (Adif), així com el mateix Mauro B.D., que exercia com a cap d'àrea d'infraestructures d'Adif a Catalunya i de director de contracte.

A més, els directius d'Adif implicats suposadament en la trama –Rafael R.G., Jaime G.G. i el mateix Mauro B.–, signaven o donaven el vistiplau a les certificacions d'obres falses. Per això el fiscal veu "sòlids indicis que no eren ignorants de la realitat sinó que, ben al contrari, van actuar de forma intencionada i concertada amb els seus subordinats i els contractistes".

"Res d'això no s'entén, per descomptat, sense la iniciativa i impuls dels responsables de l'obra en representació de les empreses contractistes, perquè el sobrecost generat en perjudici de l'erari públic no tenia una altra finalitat que beneficiar econòmicament les mercantils", insisteix el fiscal. Creu que els contractistes implicats –Jaime V.D., d'Acciona, Manuel R.F., de Dragados, Albert P.B., de Dragados, José Miguel G.S., de Dragados, Oscar Santos H.P., de FCC, Daniel C.C., de FCC i Gonzalo P.H., de FCC–, podrien haver subornat els funcionaris amb donacions a canvi de fer viable el sobrecost.

Segons el fiscal, perquè la trama funcionés era "imprescindible" la col·laboració dels caps de les unitats d'assistència tècnica per al control i vigilància de les obres (ACO), quatre tècnics d'empreses privades contractats amb aquesta finalitat per Adif: Isaac C.P., Francisco Javier M.V., Carlos P.M.F. i Gabriel O.L.

stats