Ciència

Andreu Mas-Colell presidirà el Consell de les Tecnologies Quàntiques de Catalunya

El nomenament, a proposta del vicepresident Puigneró, serà aprovat al consell de Govern d'aquest dimarts

L'exconseller d'Universitats, Recerca i Economia Andreu Mas-Colell a primera fila d'un acte d'ERC sobre educació amb el candidat per Barcelona Ernest Maragall
ARA
22/03/2022
2 min

BarcelonaL'exconseller d'Universitats i Recerca (2000-2003) i d'Economia i Coneixement (2010-2016), Andreu Mas-Colell, serà el nou president del Consell de les Tecnologies Quàntiques de Catalunya. Està previst que el nomenament, a proposta del vicepresident Jordi Puigneró, s'aprovi a la reunió del consell de Govern d'aquest mateix dimarts. D'aquesta manera, Mas-Colell se situarà al capdavant d'aquest òrgan creat el juliol passat i integrat per personalitats del món acadèmic, empresarial i institucional. El Consell de Tecnologies Quàntiques de Catalunya té les funcions d’assessorar el Govern sobre polítiques orientades a impulsar les tecnologies quàntiques, així com proposar actuacions i mesures de coordinació i crear els espais de debat necessaris amb el sector d’aquestes tecnologies a Catalunya i la societat civil.

D'aquesta manera el Govern comença a definir els que seran els seus plans en "l'estratègia quàntica" del país, una disciplina emergent, "determinant de futur", que comportarà fortes implicacions per al teixit empresarial català en àmbits com els ordinadors, les telecomunicacions, el disseny de fàrmacs, la logística o la diagnosi mèdica. Fonts de l'executiu expliquen que Catalunya ja disposa de les capacitats humanes, organitzatives i tecnològiques per esdevenir un territori capdavanter en el desenvolupament d’aquestes tecnologies i aprofitar les oportunitats de progrés econòmic que se’n deriven. De fet, segons dades del mateix Govern, entre els anys 2017 i 2019, el creixement de patents en comunicació, algoritmes o computació quàntiques va augmentar un 350%.

És per això que l'executiu català aposta ara per "impulsar un ecosistema de recerca i innovació, talent i empreses en aquest àmbit" i treballa per convertir Catalunya en un "pol tecnològic mundial" en tecnologies quàntiques. Dins d'aquest àmbit ja hi juguen un paper rellevant diversos centres de recerca com l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC), l'Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) o l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, entre d'altres.

stats