Andreu Cabot: "Si aprofitéssim el 10% de l’energia solar, amb pocs col·lectors abastaríem el món"
L'investigador de la ICREA de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya pronostica en una conferència al CCCB l'imminent lideratge de les energies renovables
BarcelonaEl 87,5% de l'energia consumida a nivell mundial prové de combustibles fòssils, principalment de petroli. Fa 200 anys que estem fent-los servir i incrementant-ne el consum. "Per sort, els combustibles fòssils s’estan acabant", afirma Cabot. Per a aquest investigador de la ICREA, l'augment de preus que anuncia la fi del petroli és la circumstància ideal per afrontar el repte energètic i obrir la porta a les alternatives de producció d'energia renovable. "Estem arribant al 'peak oil' i caldria disminuir o aturar la producció de petroli", diu l’investigador. Serà el moment, per tant, d’actuar sobre fenòmens tals com la contaminació i el canvi climàtic.
Cabot ha advertit que cada 50 anys hem augmentat en 100 ppm (parts per milió) el nivell de C02 a l’atmosfera, fet que ha provocat un augment de la temperatura terrestre que pot arribar a incrementar-se perillosament. De la mateixa manera, aquesta expulsió de C02 a l’atmosfera s’acompanya d’altres gasos tòxics molt nocius per a la salut. "L’energia del futur és la geotèrmica, la solar, la hidràulica, l’eòlica i la biomassa".
Especialitzat en energia solar, Andreu Cabot ha explicat que el Sol és la font d’energia que tenim més accessible i alhora la més gran: són 86.000TW (terawatts) de potència els que arriben a la Terra. "Si poguéssim recollir el 10% d’aquesta energia, necessitaríem molts pocs quilòmetres de col∙lectors per poder abastir la població mundial", ha apuntat l’investigador. Així mateix, ha esmentat les diverses maneres de recollir l’energia provinent del sol, entre les quals destaquen les plaques fotovoltaiques.
L’energia provinent de les plaques fotovoltaiques no contamina ni acústicament ni atmosfèricament, tampoc necessita grans extensions de superfície i la tendència des de la seva invenció, gràcies a una profunda investigació, ha estat la de reduir costos. "La viabilitat econòmica de l’energia fotovoltaica és molt a prop", ha assegurat Cabot.
La investigació actual tracta de reduir el cost de les plaques fotovoltaiques de silici i de millorar la recollida dels fotons del sol, l'eficiència de les quals és del 33%. Cabot ha assegurat que la substitució de l’usual silici, força costós, per altres materials com el tel·lur de cadmi o aliatges més complexos com el CIGS (coure, indi, gal∙li, seleni) o el CZTS (coure, zinc, estany, sulfur) són el futur de l’energia solar. La rotunditat de l’investigador ha estat clara: "Sí, la tecnologia trobarà solucions als reptes energètics".
La conferència d’Andreu Cabot ha estat el segon debat del cicle 'Reptes energètics ICREA-CCCB' d'aquesta tardor, un esdeveniment que vol acostar al públic català la recerca de primer nivell que es fa a Catalunya en l'àmbit de l'energia. La darrera sessió serà el dijous 19 de desembre, amb la catedràtica de la UdL Luisa F. Cabeza, que parlarà d'energies alternatives i regulacions internacionals.