SEGELL EMBLEMÀTIC

Anagrama serà de Feltrinelli d'aquí cinc anys

L'editorial Anagrama, paradigma de la independència i l'exquisidesa literària, comença un procés de transició per passar a mans del grup Feltrinelli. Jordi Herralde ens explica els detalls de l'acord.

Feltrinelli, Particolarisima
Jordi Nopca
24/12/2010
2 min

BarcelonaJordi Herralde ha acabat amb la llarguíssima i agònica llista de rumors sobre la continuïtat d'Anagrama, l'editorial que va fundar l'any 1969. El moment per donar a conèixer la notícia -que en un termini de cinc anys el grup editorial independent Feltrinelli disposarà del 99% de les accions de l'editorial després de controlar ja el 10% i arribar al 49% el 2015- ha arribat hores abans que el gruix del sector comencés les vacances de Nadal. Ha estat un regal curiós, fet en una giornata particolare .

" Particolarisima ", ens diu Herralde, que no ha parat de respondre trucades i atendre periodistes durant tot el dia. "Crec que la decisió que he pres és l'òptima", és el primer que ens confessa. "Al llarg d'aquests últims anys he rebut ofertes per part de diversos grups, i sempre els he contestat el mateix: que em sentia afalagat, però que no hi estava interessat. Ha arribat un moment en què per cautela -tinc 74 anys- havia de prendre una decisió per assegurar la continuïtat dels col·laboradors i autors de l'editorial", ens fa saber. "Ja fa uns anys, Carlo Feltrinelli em va dir que si algun dia volia comptar amb el seu grup podíem parlar-ne, i vam arribar a un acord verbal durant la Fira de Frankfurt del 2009".

Bona sintonia

Herralde manté tancades amb pany i clau les condicions econòmiques del traspàs de l'editorial que dirigeix des de fa més de quatre dècades, però ens explica per què ha tardat tant a fer-se realitat la venda: "Ha estat un procediment complex pel que fa a les qüestions formals, però els objectius eren claríssims. No hi ha hagut cap discussió de fons". L'editor ha destacat la bona sintonia amb Giangiacomo Feltrinelli, fundador del grup l'any 1954 i amb el seu fill Carlo, hereu de l'empresa familiar: "Amb Giangiacomo hi va haver una sintonia automàtica a principis de la dècada dels setanta perquè tots dos donàvem a conèixer títols de l'esquerra heterodoxa, estàvem a l'aguait de l'avantguarda cultural del moment i teníem la voluntat de dedicar una part important del catàleg a la literatura internacional".

Amb l'acord, Herralde remarca que la informació que fins ara una i altra editorial compartien "de manera episòdica" serà, a partir d'ara, "sistemàtica". "Això no vol dir que l'acord sigui un canvi de cromos, però tindrem en compte les recomanacions mútues, és evident". Diverses fonts del sector editorial han fet saber a Herralde que la seva decisió ha estat "la millor, la més valenta i arriscada". I és que Anagrama, un dels pocs referents independents en el panorama editorial, "esquiva entrar en la trituradora dels grans grups espanyols". "No tot ha de quedar a les mateixes mans", ens han fet saber veus del sector que han ressaltat també "la potència i independència del grup Feltrinelli, que a més de ser una peça clau a Itàlia compta amb una xarxa important de llibreries: l'entrada de Feltrinelli a Espanya pot ser un primer pas del grup editorial a l'hora d'incorporar altres canals del seu negoci".

stats