Front d'Amnistia, Greenpeace i Oxfam per reformar la constitució espanyola
Reclamen blindar els drets humans i que no n'hi hagi de primera i de segona, com el dret a l'habitatge o a la salut. Exigeixen també una renda bàsica universal
MadridLes ONGs han decidit també presentar el seu propi programa electoral de cara a les eleccions. I tant Greenpeace com Amnistia Internacional i Oxfam Intermón ho fan unint forces per exigir una reforma constitucional que blindi els drets humans. Les tres organitzacions consideren que la carta magna espanyola contempla drets de "primera" i de "segona", ja que alguns són considerats "fonamentals", com el dret a la vida o a la llibertat, però d'altres no se'n pot denunciar la seva vulneració als tribunals, com el dret a l'habitatge, a la salut o al medi ambient.
"La Constitució no ha actuat d'escut protector davant la vulneració dels drets humans", ha denunciat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional, durant la presentació de la campanya en una roda de premsa conjunta amb també els directors de Greenpeace i Oxfam Intermón al Círculo de Bellas Artes de Madrid.
En aquest sentit, posen sobre la taula un seguit de reformes que passen, per sobre de tot, per la reforma de l'article 53 de la constitució, responsable de fer una "distinció artificial entre drets". "Les crisis econòmiques no són excusa per passar els drets del sistema financer per davant dels drets humans", ha afegit Chema Vera, d'Oxfam.
A aquesta reforma, hi inclouen la necessitat d'incloure en la Constitució una renda bàsica universal per a totes les unitats familiars que no tinguin ingressos. Una proposta que obren a la societat civil en la web blindatusderechos.org i que tenen previst traslladar a cadascun dels partits polítics a partir del setembre perquè es comprometin a incloure-ho al seu programa electoral.
Per al director de Greenpeace Espanya, Mario Rodríguez, "no estem davant d'una utopia". En un informe de 45 planes detallen els canvis constitucionals del nostre entorn i asseguren que els que "semblava impossible s'ha convertit en realitat al cap d'unes dècades".