Els alumnes vacunats no hauran de confinar-se: totes les novetats del nou curs escolar

Només un de cada deu alumnes de 12 a 15 anys té la pauta completa

Un munt d'alumnes, al pati d'una escola de Barcelona, el curs passat.
30/08/2021
3 min

BarcelonaLa vacunació, que ha permès reobrir a poc a poc moltes activitats restringides per la pandèmia, també portarà canvis importants als centres educatius el proper curs escolar, que comença el 13 de setembre per a un milió i mig d'alumnes des d'infantil fins a la formació professional. Una de les novetats principals és que els alumnes que estiguin vacunats amb la pauta completa no hauran de confinar-se quan es detecti un positiu a la seva classe. Mentre que el curs passat s'enviava tot el grup a casa en detectar-hi un cas, aquest any els alumnes vacunats podran seguir anant a l'aula i només haurà de fer quarantena qui doni positiu i qui no estigui vacunat, que haurà de seguir les explicacions dels professors virtualment de manera simultània. Aquest canvi substancial dels protocols es notarà només als instituts, atès que ara per ara només es poden vacunar les persones més grans de 12 anys. A les escoles, doncs, els infants continuaran fent quarantenes cada vegada que es detecti un positiu a la seva classe.

Davant del canvi en els protocols, el Govern ha fet una crida perquè les famílies vacunin els fills i filles de 12 a 16 anys. "Les pròximes setmanes són claus: hem d'administrar dos milions de dosis aquest setembre", ha dit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. A Catalunya hi ha uns 340.000 joves de 12 a 15 anys, dels quals uns 161.000 encara no han iniciat la pauta de vacunació i només el 13% tenen la pauta completa. Dels 320.000 catalans que tenen entre 16 i 19 anys, n'hi ha 100.000 que no tenen cap dosi encara. És a dir, 4 de cada 10 alumnes d'entre 12 i 19 anys encara no han començat el procés de vacunació a quinze dies de l'inici del curs escolar i quan està detectat que un fet diferencial respecte al curs passat és que els grups d'edat amb més incidència del virus són precisament els més joves.

És per això que tant Argimon com el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han insistit reiteradament en la necessitat de punxar el jovent. Les taxes de vacunació són molt més elevades entre els professionals d'educació: un 90% dels treballadors dels centres educatius (entre docents i no docents) tenen ja la pauta completa, un percentatge molt similar al personal de centres sanitaris i residències. En aquest cas, estar vacunat no suposarà cap diferència: els mestres d'escola vacunats també s'hauran de confinar si un alumne dona positiu, mentre que als instituts els professors no es consideren contacte estret i, per tant, no hauran de fer quarantena si un jove es contagia. "Tant si estan vacunats com si no, aniran a l'institut", ha afirmat Cambray.

I hi ha un altre canvi en relació a la gestió dels casos positius: de moment no es farà un cribatge a tots els alumnes de la classe on es detecti un cas. Tot i que el Govern està revisant aquest punt, per ara s'acaben les proves PCR als centres cada vegada que es detecta un contagi en una classe. "El que és important és complir les quarantenes. Les mans de les infermeres estan focalitzades en posar 730.000 vacunes cada setmana", ha insistit Argimon.

Al pati sense mascareta si es juga amb el grup bombolla

El curs escolar 21-22, el segon que arrenca amb mesures per fer front a la pandèmia, estarà marcat de nou per les mascaretes a l'aula i per l'organització dels centres en grups de convivència estable, els anomenats grups bombolla. Ara bé, també en aquest sentit s'introdueix un matís: els alumnes es podran treure la mascareta al pati si juguen només amb el seu grup. "Adaptem les mesures, no les relaxem", ha assegurat Cambray. Així doncs, es deixarà de prendre la temperatura a l'entrada, les famílies podran entrar als centres, es permeten les festes escolars (es recomana que siguin a l'aire lliure), els pares i mares es podran reunir amb els professors de manera presencial i les activitats extraescolars es reprenen a partir de l'octubre.

stats