Els alumnes confinats acabaran la selectivitat la setmana que ve

Universitats obrirà tantes seus com calgui per examinar els prematriculats

Estudiants fent la selectivitat  A la Facultat  De Biologia  De la UB.
G.G.G.
11/06/2021
3 min

BarcelonaEls alumnes que s'han perdut la primera convocatòria de la selectivitat per estar confinats com a positius o contactes estrets de covid podran fer les proves d'accés a la universitat (PAU) la setmana que ve i, així, entrar a la universitat com a alumnes de primera assignació. Als estudiants prematriculats que encara hagin de continuar en quarantena uns dies més perquè s'han aïllat aquesta setmana, el departament d'Universitats es compromet a oferir-los una "solució personalitzada" aviat per evitar que la crisi sanitària no els perjudiqui i entrin al repartiment de places quan la majoria de vacants ja estiguin ocupades. "Ja tenim previstos diferents mecanismes per resoldre aquest tipus de situacions. El que ha de quedar molt clar és que a tots els prematriculats se'ls garantirà l’accés a la universitat en les mateixes condicions que si haguessin fet els exàmens durant la convocatòria ordinària", asseguren fonts del departament.

La Generalitat, a través del tribunal d'incidències, obrirà la setmana que ve tantes seus com calgui per examinar els alumnes que no han pogut fer cap prova o que s'han hagut d'aïllar enmig de la selectivitat. En alguns casos només han fet la meitat dels exàmens, ja que els han confinat enmig del procés. La conselleria argumenta que calia dissenyar molt bé el circuit que se seguiria abans de donar dates a aquests estudiants, ja que s'havia de calcular el total d'alumnes afectats, així com organitzar-los en funció de les assignatures que han de fer, que poden ser generals o específiques.

Alguns estudiants com l'Abril, l'Erola i l'Anna, tres alumnes de l'Institut de Castellar del Vallès que s'han perdut la meitat de les proves després de contagiar-se de coronavirus o d'haver-se d'aïllar com a contacte d'un positiu, temien quedar fora de la universitat o de la carrera que havien marcat com a primera opció per un problema de salut pública. Per exemple, perquè els fessin examinar-se al setembre. Un escenari que la conselleria d'Universitats afirma que no passarà: assegura que el tribunal d'incidències s'adaptarà al volum d'estudiants que calgui i subratlla que en cap cas hi podrà haver saturació, ja que hi haurà disponibles tants espais com es necessitin. Així, afegeixen fonts de la conselleria, aquests alumnes no patiran cap greuge derivat de l'excepcionalitat d'aquest segon any marcat per la pandèmia.

L'Abril, l'Erola i l'Anna han viscut l'espera amb angoixa. A més de patir els nervis i la pressió de preparar-se per a les PAU, expliquen que aquests dies havien hagut de gestionar la incertesa de no saber quin dia farien l'examen. Fins aquest divendres a la tarda, quan han rebut un correu per confirmar-los que podran fer les proves la setmana que ve. La seu, però, encara no els hi han concretat, però confien que els informin aviat per poder-se organitzar i prioritzar l'estudi de les assignatures que els queden per fer.

En el cas d'aquestes tres companyes, el president del tribunal on havien d'examinar-se –a l'Escola d'Enginyeria de la UAB– els va dir que podrien fer les proves una setmana més tard si aportaven un justificant mèdic que acredités que havien estat aïllades. "Però després ens va dir que estaven saturats, que no érem les úniques alumnes en aquesta situació, i que no sabien quan podríem fer la selectivitat", lamenta l'Abril. A més, apunta, aconseguir el justificant mèdic tampoc va ser senzill: els centres d'atenció primària (CAP) on van adreçar-se no sabien que els calia aquest document per fer la selectivitat. Ara, després de rebre el correu que esperava, respira tranquil·la.

stats