Totes les cares de la fisioteràpia

Els experts reivindiquen els exercicis físics terapèutics més enllà dels tractaments traumatològics a cames i braços

Un fisioterapeuta, treballant
P.j. Armengou
04/05/2018
2 min

BarcelonaLa imatge que la majoria de gent té al cap en pensar en un fisioterapeuta és la d'un professional guiant els exercicis d'un pacient amb un turmell torçat o mal d'esquena. Però les aplicacions de la fisioteràpia van molt més enllà de tractaments de traumatologia. "En aquest àmbit, la fisioteràpia és molt potent, i durant molt de temps és cert que ens hem centrat molt a expandir aquests coneixements, però la nostra disciplina tracta moltes malalties més", explica Manel Domingo, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, que aquest 4 i 5 de maig organitza a Barcelona el Primer Congrés Internacional de Fisioteràpia.

La setantena de ponents que participen en el congrés –pioner a tot l'estat– donen fe de les múltiples vessants que pot abastar la fisioteràpia. L'holandès Hans Hobblen, per exemple, tracta problemes musculars en ancians amb demència; la belga Els Bakker, ajuda nens amb incontinència tot ensenyant-los a enfortir el sòl pelvià; i la nord-americana Ginny Paleg fomenta la mobilitat de nens amb paràlisi cerebral.

Un dels primers ponents de la trobada, Jordi Vilaró, que és fisioterapeuta i vicedegà de la facultat de ciències de la salut de la Universitat Ramon Llull, que recorda que els éssers humans "tenim molts òrgans que estan relacionats amb grups de musculatura que no són ni a les cames ni als braços", i que "tot allò que hagi de veure amb una funció muscular pot beneficiar-se de la fisioteràpia".

Vilaró és expert a tractar malalties respiratòries i cardiovasculars amb la fisioteràpia, una tècnica que, explica, pot utilitzar-se tant en fases agudes de la malaltia com en casos crònics. "Ens encarreguem de recuperar la funció respiratòria del pacient, per fer-lo sortir com més aviat millor de l'hospital -diu-. Però també treballem casos crònics, quan la malaltia ja està en una fase més estable". "Igual que entrenem el quàdriceps podem entrenar el diafragma", conclou.

Més prevenció i menys fàrmacs

Els fisioterapeutes també reivindiquen les possibilitats de la seva especialitat a l'hora de prevenir malalties. "És una disciplina sanitària que s'acostuma a fer servir un cop hi ha un problema i en l'àmbit traumatologia; però en els països del nostre entorn s'utilitza de manera preventiva -explica Manel Domingo-. Igual que es fa una revisió mèdica a l'any, la fisioteràpia també té estratègies de salut pública per evitar que les persones es posin malaltes o en siguin menys propensos".

Domingo indica que, tot i que invertir en prevenció suposaria un gran estalvi de diners i millor qualitat de vida pels ciutadans, aquesta "està infraexplotada al nostre sistema sanitari. No només en fisioteràpia, sinó en general". "Hi ha una gran quantitat de malalties on és més efectiu fer activitat física terapèutica que prendre fàrmacs -afegeix-. Els hipertensos, els obesos, les persones amb problemes cardíacs... Tots ells podrien beneficiar-se de l'activitat física terapèutica".

stats