Societat28/01/2016

Els metges alerten de la "lletra petita" amagada en les assegurances sanitàries privades

El col·legi professional reitera que la "guerra de preus" entre mútues és un risc i demana un "marc normatiu amb regles clares"

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaPoca cosa ha canviat durant els últims dos anys i el problema, lluny de solucionar-se, sembla que s'ha enquistat. Aquest és el diagnòstic sobre les assegurances sanitàries privades que fa el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), a partir de l'enquesta que fa cada dos anys entre els professionals que hi treballen. El COMB ja va advertir a finals del 2013 que s'havia iniciat una "guerra comercial" entre companyies i que això tenia un doble efecte: per una banda, empitjorava les condicions laborals dels treballadors i, per l'altra, posava en risc que la qualitat de l'atenció als pacients fos l'adequada.

Aquest dijous, el col·legi ha insistit que aquesta "guerra de preus brutal" genera problemes d'informació envers els pacients, especialment pel que fa la "lletra petita" dels contractes, i sobretot quant descobreixen un canvi radical en les condicions de l'assegurança o quan comproven que no tenen accés a determinats serveis. "El sector és molt competitiu en preus i les companyies condicionen la informació que donen al ciutadà", ha assenyalat el director corporatiu del COMB, Marc Soler. Els pacients troben moltes vegades "sorpreses no gaire agradables", tot i que la informació principal que reben és que existeixen grans ofertes i que poden pagar molt menys per, suposadament, la mateixa cobertura.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la raó principal que ha portat el COMB a crear una oficina d'informació específica, ha detallat Soler. "Abans de contractar una pòlissa la gent s'ha d'informar bé" i entendre quins serveis i cobertures tindran, recomana. Soler ha posat exemples concrets, com el de persones que en jubilar-se troben que se'ls triplica el preu de l'assegurança, l'existència de mútues que no paguen a partir de la tercera visita de seguiment que pugui fer un metge, preus per visita per sota dels 10 euros per al professional o l'existència de traves per poder encarregar proves mèdiques complementàries. Tot plegat dificulta la continuïtat assistencial i el seguiment dels pacients, ha explicat. És per això que els metges recomanen demanar informació al professional de confiança, així com comparar els serveis de les entitats abans de contractar-ne una o de canviar-se.

Davant d'aquest escenari, el Col·legi ha insistit en la necessitat que l'Administració intervingui "per establir acords i un marc normatiu amb regles clares", segons ha expressat en roda de premsa el president de l'entitat, Jaume Padrós, perquè l'alta competència entre mútues fa necessari que s'actuï per "defensar la qualitat de la medicina privada". En concret, els metges demanen la creació d'una taula de diàleg en què estigui representat tothom, sobre un sector que el COMB considera que en part funciona com un "oligopoli" amb el negoci concretat "en poques companyies". Segons detalla l'enquesta, les condicions laborals negatives afecten gairebé un de cada quatre metges que treballen al sector, que en total són uns 6.000.

Cargando
No hay anuncios

Al voltant del 25% dels catalans tenen una assegurança mèdica privada. Són gairebé dos milions de persones que generen un negoci proper als 1.450 milions d'euros, segons les dades del mateix departament de Salut corresponents a l'any 2013, l'últim any amb dades. La publicació d'aquest informe sobre el sector ja va retardar-se, en un context en què el negoci s'ha disparat durant el últims anys i han sorgit veus que vinculaven aquest increment amb les retallades en el sector públic.

L'enquesta del col·legi s'ha fet entre 300 metges que treballen en el sector sanitari privat, a partir de preguntes molt concretes com ara quin és el termini de pagament, els honoraris, la facilitat que existeix per encarregar una prova mèdica i prescriure un tractament o bé si hi ha molta burocràcia. Amb les seves respostes s'ha elaborat un rànquing sobre quines són les millors mútues per als professionals, tot i que la classificació inclou només les companyies en què més de 30 metges han donat la seva opinió, per tal que tingui una mostra prou representativa. La classificació és la següent:

Cargando
No hay anuncios
  1. Assistència Sanitària Col·legial (es manté en primera posició respecte de l'enquesta de fa dos anys)
  2. Mútua General de Catalunya (manté la segona posició)
  3. Fiatc (guanya dues posicions)
  4. Axa (es manté igual)
  5. Agrupació Mútua (baixa dues posicions)
  6. DKV (es manté igual)
  7. Adeslas (es manté igual)
  8. Aliança - Divina Pastora (puja un lloc)
  9. Sanitas (baixa un esglaó)
  10. Asisa (es manté a la part baixa de la classificació)