Ramaderia

Alerta, que ve el llop: primers atacs a dos ramats de Rupit

Un exemplar de l’animal salvatge ha matat una desena d’ovelles i n’ha deixat altres de malferides

GironaA mitjans del mes de maig, un ramader de Rupit (Osona) va trobar-se a primera hora del matí una ovella del seu ramat degollada i una altra de molt malferida. L’acarnissament no es va quedar aquí: els següents dies els atacs nocturns van continuar i es van cobrar set víctimes més. Una setmana més tard, en una finca propera del mateix municipi, un altre ramader també va haver de lamentar la mort d'una ovella decapitada i, de les quinze ferides, va haver de sacrificar-ne quatre de greus per evitar-los el patiment.

En un primer moment, els dos ramaders osonencs, Joan Pròsper i Xavier Vaqué, com que tenen el bestiar en llibertat durant la nit pels boscos del Collsacabra, van pensar que es tractava d’atacs de senglars, relativament habituals a la zona. Ara bé, al veure la contundència continuada de les mossegades, ràpidament van començar a témer per depredadors molt més perillosos. Finalment, gràcies a una càmera de fototrampeig nocturn, els Agents Rurals van poder confirmar que l’amenaça que atacava les ovelles de matinada era un llop salvatge, el primer que apareix en aquesta zona. “Aquí mai havíem sentit a parlar del llop; ara tinc la por al cos, no dormo tranquil, pateixo pel meu bestiar, cada dia he de curar les ovelles ferides i vigilar les sanes, que no estan segures”, diu Pròsper.

Cargando
No hay anuncios

Durant l'any 2023 només s'havien trobat indicis de cinc exemplars, esporàdics i sense població establerta, al Port del Comte, l'Alta Ribagorça, el Moianès i dos a l'Alt Empordà. Però com que els Agents Rurals encara no han pogut treure cap mostra genètica del llop de Rupit no s'ha pogut demostrar si hi ha correspondència amb algun d'aquests exemplars.

Una tanca elèctrica que deixa el remat sense menjar

Al confirmar-se la presència del llop a Rupit, el departament d’Acció Climàtica va posar-se en contacte amb els ramaders afectats per iniciar els tràmits de compensació econòmica pels danys. També va activar el protocol de defensa del bestiar, que consisteix en instal·lar unes reixes electrificades d’1,70 metres al voltant de la granja. Segons els dos afectats, però, aquesta mesura no soluciona el problema, ja que, com que practiquen ramaderia extensiva, el ramat no està acostumat a passar tota la nit encerclat.

Cargando
No hay anuncios

“Les ovelles, quan estan lliures, mengen quan els hi ve de gust l'herba dels prats, així que, si les tanquem des de les 7 del vespre fins a l’endemà, no menjaran res durant tota la nit, i això té conseqüències en la qualitat del producte que nosaltres treballem”, lamenta Pròsper. I afegeix: “A més, ara, a l’estiu, com que fa calor, el bestiar jau durant el dia i és de nit quan aprofiten per sortir i menjar, així que si les hem d’estacar no sé com ho farem”. “Tenir-les acordonades a la nit tampoc em fa gràcia, perquè tinc por que si ve el llop s’amunteguin, s’enrampin i ho tirin tot enlaire”, afirma Xavier Vaqué.

Tenir un gos mastí de vigilància mentre els ramaders no hi són tampoc és una bona solució, perquè Rupit és una zona turística i els caps de setmana hi ha visitants, hi passen moltes bicicletes, i això posa en alerta els gossos, que podrien causar problemes. “Demanem un perímetre de parcel·les segures amb filat elèctric perquè les ovelles es puguin moure. Necessitem ajuda, no podem viure així”, conclou Vaqué.

Cargando
No hay anuncios