Alerta pel GBL, una droga utilitzada en 'chemsex' i violacions

Primer fa sensació d'eufòria, però després té efectes sedants que poden provocar un coma induït

3 min
Una discoteca, en una imatge d'arxiu.

GironaÉs un líquid transparent, sense olor i que es ven en ampolletes de 10 o 30 ml per uns 10 o 30 euros (una dosi oscil·la entre 1 i 2 ml). Al carrer es coneix com a “èxtasi líquid” –tot i que no conté aquesta substància– o també se l’anomena “G”, “Xorri” o “Bote”. És el GHB (àcid gammahidroxibutíric) o GBL (gamma butirolactona), un depressor anestèsic que provoca efectes antagònics: primer eufòria, desinhibició, excitació i augment del plaer sexual, però després relaxa, adorm i, fins i tot, pot provocar un coma induït o una depressió respiratòria.

El GHB es va desenvolupar als anys 60 com a anestèsia i als 80 s’utilitzava per a l’insomni o per al síndrome d’abstinència d’alcohol, però es va deixar d’utilitzar pels seus efectes secundaris. Als anys 90 es va començar a consumir de manera recreativa fins que pràcticament va desaparèixer. Ara ha tornat al mercat de la mà de les chemsex –festes on es barregen drogues i sexe–; i els seus consumidors solen mesclar-lo a les begudes i el consumeixen amb altres substàncies com l’alcohol, la marihuana, la cocaïna o les amfetamines. 

“El GHB té un gust més salat i el GBL és més químic. És il·legal tenir GHB però no GBL, que és un dissolvent que es pot comprar a nivell industrial. Per això, ara majoritàriament es consumeix GBL”, assenyala l’educadora social del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Girona, Núria Martín. 

El GHB o GBL és una droga líquida i incolora, que se sol barrejar amb les begudes

Una de les drogues dels violadors

El metge i coordinador de l’àrea d’addiccions de l’Hospital Santa Maria de Lleida, Xavier Samper, afegeix que és una droga “molt recreativa que s’utilitza en un context molt determinat: en orgies o chemsex o trobades sexuals”, i els seus efectes varien en funció de la persona. "Primer noten un efecte de pujada, però després desapareix i comença la somnolència, que pot provocar depressió respiratòria, al·lucinacions, amnèsia, vòmits o arribar a un coma induït". 

Com que es consumeix en forma líquida, és molt difícil calcular correctament la quantitat a ingerir per evitar els efectes nocius. “La diferència entre una dosi que et doni eufòria i una dosi letal és molt petita, i és relativament fàcil intoxicar-se o patir una sobredosi”, adverteix el metge del centre de desintoxicació Mas Ferriol, Xavier Fàbregas.

Així mateix, els dos doctors alerten que és una de les substàncies que es poden utilitzar en violacions o agressions sexuals perquè es pot posar fàcilment a la beguda de la víctima sense que la noti i, gràcies als seus efectes amnèsics, l’endemà no recorda res. A més, com que desapareix al cap de 3 o 4 hores del cos, no se sol trobar en anàlisis toxicològiques.

Deu anys enganxat al GBL

Samper i Fàbregas exposen que, als seus respectius centres, no s'han trobat amb gaires persones addictes exclusivament al GHB o GBL, ja que generalment es prenen juntament amb altres substàncies. Tot i això, n'hi ha que s’hi han enganxat, com l’Àlex (nom fictici), un empresari de 40 anys. Ell la va provar per primera vegada, amb 22 anys, a París: “Sabia dels perills que tenia, però pensava que no em passaria a mi”, recorda. La comprava per internet i, al principi, només la consumia de divendres a diumenge. “Però amb el confinament del març del 2020 vaig passar a consumir-ne cada dia: l’única persona que venia a casa era el camell que em portava GHB i cocaïna”, reconeix. També prenia cocaïna, però per contrarestar els efectes relaxants i somnolents del GHB. 

Va estar uns deu anys consumint-ne, durant els quals va tenir diversos ensurts. “Em vaig desmaiar diverses vegades en discoteques, i amb els amics agafant-me. No només t’espatlles la nit a tu, sinó també als teus amics, que s’han de passar cinc, sis o set hores vigilant-te i posant-te en posició lateral per evitar que t’ofeguis amb el teu vòmit”. Havia acabat a l’hospital més d’una vegada. “La meva mare m’havia trobat desmaiat i trucava a l'ambulància perquè no em despertava”.

Tot i les males experiències i la insistència de la seva família perquè ingressés en un centre, ell no ho va deixar fins que un dia va tenir al·lucinacions. “Vaig estar dos dies que sentia veus i veia formigues, i em vaig cagar de por”. Va passar per diferents clíniques de desintoxicació, però va ser a Mas Ferriol on va poder desenganxar-se: “Ells adapten el tractament a la droga a la qual estàs enganxat, amb teràpies i mètodes més actuals. I des de llavors, no l’he tornat a provar”. 

stats