Societat26/07/2017

Alerta de les entitats socials: la pobresa es cronifica tot i la millora de l'economia

L'ECAS denuncia que un de cada deu treballadors catalans és pobre tot i tenir feina

Laia Vicens
i Laia Vicens

Barcelona"La societat catalana s'enriqueix i s'empobreix alhora". Aquesta és la principal conclusió que denuncien les entitats catalanes de l'acció social (ECAS), que han alertat aquest dimecres que encara que els indicadors macroeconòmics millorin, a la vegada també "es cronifica" la pobresa. En la presentació de la vuitena edició de l'informe INSOCAT, les entitats han alertat que la millora de la situació econòmica no arriba a les persones més vulnerables. Tant és així que una quarta part de la població catalana està en risc de pobresa o exclusió social. Ho han explicat la presidenta de l'ECAS, Teresa Crespo; el director d'Insercoop, Xavier Orteu, i la directora de la fundació Surt, Sira Vilardell.

L'informe recull diferents indicadors sobre pobresa, exclusió, atur, salut, protecció social, pensions i educació, publicats des de diferents organismes nacionals i internacionals. El primer que s'analitza és la taxa AROPE, a partir del llindar de pobresa, la privació de material severa i la baixa intensitat de treball per llar. Segons l'informe, aquesta taxa se situa en el 22,5% a Catalunya, un punt menys que el 2015. Afecta sobretot els menors d'edat, els aturats i els immigrants, i des de fa un temps també la tercera edat. Segons els autors, això passa perquè la gent gran ha invertit molts estalvis a ajudar els fills i perquè les pensions han crescut molt per sota del que ho han fet els preus.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les xifres que més ha alarmat les entitats socials ha sigut la dels treballadors pobres a Catalunya. I és que a banda que els aturats de llarga durada cada vegada són més, tenir feina ja no significa sortir de l'exclusió, perquè un de cada deu treballadors continua sent pobre tot i tenir feina. "Val la pena? Se n'hi pot dir feina o és esclavitud, que n'hi hauríem de dir? Des de fa vuit anys no hi ha hagut cap canvi radical per poder dir que hem sortit de la crisi", s'ha preguntat Teresa Crespo.

Gairebé una quarta part de la població està en risc de pobresa o exclusió social, una bossa de persones que veuen com la seva situació va a pitjor o es fa crònica i que, a més, queda amagada per les dades econòmiques que parlen de recuperació econòmica. És l’alerta que fan des de les Entitats Catalanes d’Acció Social, l’ECAS.