Albiol es marca un Colau i suspèn la concessió de llicències turístiques
Santa Coloma de Gramenet ja havia optat per aquesta via per avançar-se a la gentrificació
BarcelonaAra que l'Ajuntament de Barcelona ha imposat límits a la concessió de lloguers turístics, l'àrea metropolitana vol avançar-se a la proliferació d'habitatges d'aquest tipus als afores de la capital. Per fer-ho, alguns governs municipals ja han decidit tallar aquesta possibilitat d'arrel. El primer va ser Santa Coloma de Gramenet, que va suspendre la concessió el novembre passat. Ara ha estat el torn del consistori veí: l'Ajuntament de Badalona també suspendrà durant un any l'atorgament de concessions als pisos turístics. Segons ha explicat l'executiu del popular Xavier García Albiol, que governa amb una folgada majoria, la qüestió s'aprovarà en el ple municipal d'aquest dilluns. L'objectiu de la regulació és equilibrar una ciutat "atractiva per al turisme" però que prioritzi "l'habitatge destinat a la residència habitual", informen en un comunicat.
Aquesta suspensió arriba després que el Govern hagi publicat un decret que en regula l'activitat i demana als ajuntaments que fixin, abans que passin cinc anys, les condicions per poder renovar les llicències vigents o obtenir-ne de noves. Tot i que aquesta suspensió no era necessària, Badalona hauria actuat així per tal d'evitar "una allau de sol·licituds" ara que altres municipis els estan aturant, segons informen en un comunicat. En concret, el decret deixa en mans dels ajuntaments la decisió d'atorgar o no les sol·licituds de llicències, i això allibera el topall que hi havia fixat fins ara de 10 habitatges turístics per cada 100 habitants.
Actualment Badalona compta amb un total de 200 pisos amb llicència d'habitatge d'ús turístic. Des del consistori, asseguren que aquesta xifra reduïda és gràcies a la normativa municipal vigent, del 2015, que ja és "força restrictiva". Ara, però, buscaran com actualitzar-la per adaptar-la a un "nou context" mentre intenten que la ciutat no perdi atractiu. El tercer tinent d'alcaldia, Daniel Gracia, ha afirmat que s'està treballant per "disposar de les eines" que els permetin "evitar la concentració i la proliferació d'habitatges d'ús turístic" a determinades zones de la ciutat que podrien provocar "problemes de convivència amb el veïnat”. D'altra banda, la regidora d'Impuls Econòmic, Cristina Agüera, ha assegurat que encara tenen "molts reclams" que els "posicionen turísticament" i que a hores d'ara treballen "amb tots els actors implicats per trobar el millor escenari".
Altres regulacions
Badalona, però, no ha estat l'únic municipi que s'ha posat mans a l'obra en aquest sentit: l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet també va optar pel mateix recurs. El consistori liderat per la socialista Núria Parlon va decidir suspendre també durant 12 mesos "les noves llicències d'habitatge per a l'ús turístic, hoteler, per a pensions, albergs i residències". L'objectiu de l'Ajuntament, van defensar, era frenar les peticions que "poguessin distorsionar el mercat local de l'habitatge", "generar una crisi habitacional" i "incrementar els preus del lloguer". En definitiva, tal com es va explicar des del mateix consistori, es buscava aturar tot el que pogués donar lloc a un "procés de gentrificació".
Després que dos grans municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona hagin fet el pas, ara falta per veure si més ajuntaments s'adheriran a aquesta suspensió o, en cas contrari, passaran a regular ells mateixos les llicències. Val a dir que molts ajuntaments catalans ja tenen regulacions al respecte. Per exemple, l'Hospitalet de Llobregat, que actualment ja té unes polítiques molt estrictes a l'hora de concedir-les. Concretament, a la segona ciutat més poblada de Catalunya només es pot obtenir una llicència turística si és per a tot un edifici. Per tant, una persona no pot llogar un sol habitatge d'un bloc, la qual cosa dificulta molt poder-lo convertir en un pis turístic. En canvi, però, no presenta grans problemes als hotelers.