Societat08/08/2019

Barcelona detecta un 10% de frau en els pisos de protecció oficial

L'Ajuntament ja ha sancionat 12 propietaris amb multes d'entre 4.000 i 45.000 euros

Paula Clemente
i Paula Clemente

BarcelonaUna inspecció de 2.600 pisos de protecció oficial (dels 16.000 que hi ha a Barcelona) impulsada per l'Ajuntament, ha revelat que un total de 358 presenten indicis de mal ús. "El percentatge no és gaire alt, suposa prop del 10%", ha dit la regidora d'habitatge del consistori, Lucía Martín. "Però el volem reduir encara més", ha assegurat.

La inspecció, que s'ha centrat en els pisos que perdran la qualificació d'habitatge protegit durant els pròxims anys, ha descobert que gairebé la meitat dels pisos amb incidències són habitatges que es lloguen sense autorització. "Presumiblement estaran per sobre del preu taxat", ha afirmat Martín. 32 més s'han identificat com a habitatges buits, i la resta, com a despatxos, pisos turístics o immobles cedits a familiars.

Cargando
No hay anuncios

De tots ells, ha explicat la regidora, hi ha 60 expedients inicials que estan en diferents fases de tramitació. En 11 casos ja han aconseguit que els pisos es lloguin a preu que toca i sis pisos més que estaven buits ja estan en procés de cessió a la borsa de lloguer de la ciutat. En paral·lel, 12 propietaris o propietàries han abonat la sanció corresponent. És a dir, entre 4.000 i 45.000 euros en funció del cas.

Lucía Martín ha explicat, però, que es tracta de sancions ja reduïdes, atès que els propietaris ja han donat "un bon ús" a l'habitatge. "Les sancions que preveu la llei catalana són molt altes, de 90.000 a 900.000 euros", ha esmentat Martín. "Però no tenim intenció recaptatòria, el nostre objectiu no és dificultar la vida dels propietaris".

Cargando
No hay anuncios

"El missatge que volem enviar és que estem sobre aquesta qüestió", ha afegit la regidora d'habitatge. "Però no podrem afrontar realment aquesta crisi si no hi ha canvis legislatius a escala estatal" o si la Generalitat no aplica "tota la sèrie de mesures" que l’Ajuntament demana. Per exemple, ha conclòs, establir la qualificació permanent pels habitatges protegits o que comenci a exercir les competències que té.