Societat03/12/2020

L'Ajuntament comença a precintar els locals del Port Olímpic

Recupera les claus de sis establiments i farà activitats nadalenques amb urbanisme tàctic a la zona

Jordi Mumbrú
i Jordi Mumbrú

BarcelonaLes ordres judicials ja han arribat i la transformació del Port Olímpic sembla, ara sí, imparable. El 2 d'abril va caducar la concessió que tenien els locals i l'Ajuntament de Barcelona ja va informar als establiments del Moll de Mestral (on hi ha algun restaurant però sobretot locals d'oci nocturn) que no els renovaria el contracte. A causa de les pèrdues provocades per la primera onada de la pandèmia, però, l'Ajuntament els va concedir una pròrroga que s'acabava al mes de juny. De la trentena de locals afectats, només quatre van entregar les claus, mentre que la resta s'hi van negar. Avui el dispositiu de la Guàrdia Urbana, amb una vintena d'agents, ha recuperat sis locals més i el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, s'ha mostrat confiat que en les pròximes setmanes "i no mesos" arribin les ordres judicials per poder obtenir la resta de claus.

Collboni ha reiterat que els plans el govern municipal passen per convertir el Port Olímpic en un espai d'economia blava, amb empreses vinculades al mar i als esports nàutics, i que això és "incompatible" amb l'actual domini de l'oci nocturn a la zona. Vistos els diferents ritmes dels processos judicials, el tinent d'alcalde apunta que la recuperació de locals serà progressiva però que el consistori ja preveu que per mitjà d'urbanisme tàctic –ell ha defugit aquesta fórmula i ho ha anomenat "urbanisme provisional"– hi pugui haver activitats nadalenques de caràcter familiar al Port Olímpic entre els dies 1 i 5 de gener. Seran propostes vinculades a les ciències del mar. Una "primera presa de possessió per part de la ciutadania", segons el primer tinent d'alcalde, que també ha informat que ara es col·locaran plaques informatives sobre la transformació, i que es treballa amb la idea que els restaurants, al Moll de Gregal, puguin seguir treballant metre durin les obres i que tampoc no s'afecti l'activitat portuària.

Cargando
No hay anuncios

El dispositiu d'aquest matí s'ha desenvolupat sense incidències, segons la Guàrdia Urbana, que ha apuntat que en alguns casos els mateixos propietaris eren els que accedien a lliurar les claus. Davant del desafiament inicial d'aquests locals, l'Ajuntament d'Ada Colau va denunciar el cas als jutjats i va demanar una ordre per poder desallotjar-los. A poc a poc, aquestes ordres han anat arribant. Les primeres són les que s'executen aquest matí. Un dels locals afectats és el restaurant Jerusalem, on ahir al migdia els cambrers seguien treballant i decoraven el menjador amb adornaments de Nadal. "A veure si podem treballar almenys aquest mes de desembre", deia un dels cambrers. Dins d'aquest local hi ha tres gossos (dos adults i un cadell).

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de l'Ajuntament és tancar tots aquests establiments, retirar les carpes que han instal·lat i accelerar la transformació de l'espai. L'aparcament de vehicles també hi quedarà prohibit, de manera que es guanyarà una gran zona d'espai públic que l'Ajuntament vol destinar a "urbanisme tàctic". El consistori vol tenir aquest espai renovat a finals de desembre.

Cargando
No hay anuncios

Collboni ha insistit que la transformació del Port Olímpic és un dels grans objectius del mandat, tot i que ha donat per fet que la reforma no estarà acabada en aquests tres anys. El regidor d'Esports i del districte de Sant Martí, David Escudé, ha dit que avui comença a prendre forma el "somni" de passar d'un ús marcat per l'oci nocturn a un de protagonitzat per l'esport i les activitats més familiars i, especialment, per a veïns de zones com la Vila Olímpica i el Poblenou, que fins ara només en patien les molèsties.