L'Ajuntament de Barcelona obrirà un registre de ciutadans disposats a ajudar els refugiats

El consistori ha duplicat el pressupost del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats, segons ha anunciat el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello

Gerardo Pisarello i Ada Colau, durant la roda de premsa d'aquest dimecres/ MANOLO GARCÍA
Enric Borràs
01/09/2015
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona obrirà un registre en què es podran inscriure els ciutadans disposats a ajudar els refugiats, ja sigui amb diners, feina voluntària o allotjament. "Hem de canalitzar d'alguna manera tota l'energia de solidaritat" dels barcelonins, ha dit el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello aquest migdia després d'una reunió amb entitats dedicades a ajudar els refugiats en què també ha participat l'alcaldessa, Ada Colau. Ha explicat que ara treballen per concretar aquest registre perquè s'han trobat famílies que enviaven cartes a l'Ajuntament oferint-se a ajudar.

De moment el consistori ha acordat duplicar el pressupost d'enguany del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), que era d'uns 100.000 euros i ja s'ha exhaurit. El SAIER és una de les entitats que ofereix la primera ajuda als refugiats quan demanen asil, abans que la Delegació del govern espanyol els doni cita perquè puguin atendre'ls, i aquest any ja ha atès unes 700 persones, aproximadament, i s'espera que al cap de l'any superi les mil. A més, continuen els contactes amb altres ciutats com València, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat i Madrid per posar en marxa una xarxa de ciutats d'acollida a refugiats.

Pisarello també ha recriminat al govern espanyol que sigui "un dels que rep més diners de la UE" per la gestió d'immigrants i refugiats "i els dediqui sobretot a agències de control i repressió a les fronteres com Frontex". Per això ha demanat a l'Estat transparència amb aquests recursos i que els derivi a les ciutats "que volen tenir un paper actiu" perquè els puguin dedicar a l'acollida. També ha reclamat que es millori el sistema estatal d'atenció als refugiats, ja que actualment es triga més de dos mesos a donar cita als sol·licitants perquè puguin començar el procés per demanar asil.

Els serveis d'atenció als refugiats estan "col·lapsats" i els qui demanen asil viuen en "una situació molt precària", ha explicat després de la reunió Pascale Coissard, membre d'Asil.cat. Si l'any passat 728 persones van demanar asil a Catalunya es preveu que aquest any la xifra es dupliqui. Coissard ha dit que era "molt positiu" que les institucions com l'Ajuntament s'interessessin pel problema però ha estat molt prudent a l'hora de dir com havia anat la reunió. Les entitats reclamen un reforç estructural del sistema d'acollida de refugiats, no tan sols per la conjuntura concreta actual.

stats