Els afectats per l'esfondrament dels nínxols de Montjuïc obren ara una via civil contra Colau

Denuncien que encara hi ha 60 famílies que desconeixen són els cossos dels seus familiars

El cementiri de Montjuïc en una imatge d'arxiu
Ara
10/05/2019
2 min

BarcelonaLes famílies afectades per l'esfondrament de 144 nínxols del cementiri de Montjuïc recondueixen la seva lluita. Després d'haver esgotat la via penal -a través de la qual no han aconseguit fruits- ara han interposat una demanda civil contra l'equip de Colau. Els afectats denuncien falta de documentació a una seixantena de familiars que encara desconeixen on son, a hores d'ara, els ossos de les persones que tenien enterrades als nínxols afectats per l'esfondrament.

Segons han explicat aquest divendres els advocats que defensen les famílies, els despatxos Duran & Duran i Palacio Lassaletta, la denúncia té per objectiu que tant l'Ajuntament de Barcelona com el cementiri facilitin tot l'expedient administratiu que ja van demanar el novembre de 2017, dos mesos després de l'esfondrament. L'advocat Miguel Ángel Durán Campos, però, ja ha avançat que no descarta tornar a la via penal més endavant, quan tinguin "més elements de prova".

La defensa dels familiars reclama que més enllà de les bones paraules, l'administració doni respostes i expliqui clarament "si s'han perdut les restes dels difunts, les seves condicions i el lloc de les esmentades restes". De fet, els advocats sospiten que, tal i com es va fer la primera recollida després de l'esfondrament, les restes podrien estar barrejades. En el seu últim recurs d'apel·lació, els advocats de les famílies ja van adjuntar un informe pericial que assegurava "tal i com va actuar l'Ajuntament, no podria haver-hi una recuperació diferenciada dels difunts". Aquest mateix informe és el que faran servir, també, en la via civil que tot just comencen.

L'advocat Miguel Angel Durán Campos ha assegurat que hi ha una "gran manca de sensibilitat per part de les administracions" perquè "aquest cas no suscita la suficient importància ni a l'Ajuntament, ni als òrgans judicials, ni tampoc a les diferents formacions polítiques que actualment demanen el vot als ciutadans de Barcelona".

"No volem sentir a parlar d'indemnitzacions"

L'Antoni, un dels afectats per l'esfondrament explica que tenen una paraula prohibida: "indemnització". "No volem sentir de a quant ens valoren el quilo d'óssos" expressa. Segons la defensa de les famílies, l'Ajuntament van arribar a oferir 30.000 euros als afectats per intentar que abandonessin la batalla legal. A més, denuncien que els barems a través dels quals l'administració decidia aquestes indemnitzacions eren en funció de "quins cossos estaven més sencers o quins portaven més temps enterrats".

"Volen que ens cansem i ens tirem enrere", expressa un dels advocats, "si un dels morts es digués Colau o Collboni el cas ja estaria resolt i ja sabríem on estan les restes", etziben. "Si tinguessin una consciència clara de la situació, s'informaria sense problema; si no ho fan és perquè hi ha una sospita lògica de què, efectivament, saben que no poden presentar una bona cara de l'actuació que han fet respecte el cas", afegeix Duran Campo.

stats