Societat03/11/2017

Barcelona detecta 38 finques adquirides per fons inversors que volen expulsar els veïns

Colau assegura que els grans capitals actuen "com els voltors" perquè "desembarquen per especular"

Pau Esparch
i Pau Esparch

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha detectat 38 finques de la ciutat que han adquirit fons d'inversió i de les quals, segons el consistori, es volen expulsar els veïns. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que l'Ajuntament està elaborant un mapa de l'especulació immobiliària, fruit de les compres dels fons, per concretar quins veïns "pateixen pressions per abandonar les seves llars". Els 38 edificis afectats sumen 450 habitatges; per tant, representen un 0,06% de les llars de Barcelona (a la capital hi ha 684.000 primeres residències). Colau ha precisat que les 38 finques se situen "a barris concrets, com el Raval i el Poblenou". També ha aprofitat per apuntar els fons d'inversió que, segons el consistori, són responsables d'aquesta situació per les seves "males pràctiques": l'alcaldessa ha assenyalat Norvet, Renta Corporación, Vauras Investment i MK Premium.

"No parlem d'una immobiliària qualsevol", ha afegit Colau, que ha definit que els grans capitals actuen "com els voltors" perquè "desembarquen per especular". A més, ha destacat que l'Ajuntament s'ha d'enfrontar "a una opacitat" quan intenta establir contacte amb els fons d'inversió especulatius. "Ens costa trobar interlocutors", ha assegurat. Per això, l'alcaldessa ha subratllat que el consistori ha destinat 29 milions d'euros els últims 2 anys en l'adquisició de 287 habitatges per evitar que els compressin fons inversors. "Són molts diners, però són insuficients per protegir els nostres ciutadans de l'especulació", ha afirmat. "Necessitem moltes més estratègies", ha reclamat Colau, que ha apostat per aconseguir una regulació del dret a l'habitatge -europea o global- "que sigui efectiva i de compliment obligatori".

Cargando
No hay anuncios

L'alcaldessa ha fet aquesta valoració des de l'Ajuntament de Barcelona, on aquest divendres s'ha celebrat una trobada internacional per presentar una campanya per lluitar contra la gentrificació i la conversió de l'habitatge en un negoci global. "Vull que els ciutadans puguin viure a Barcelona", ha remarcat Colau, que ha insistit que la situació és un fenomen global que passa "a qualsevol ciutat". Ha afegit que, a part de l'especulació dels fons inversors, la població també pateix "una pujada descontrolada" del preu del lloguer mentre no augmenten les rendes. "Per a nosaltres el dret a l'habitatge és el principal repte, per no dir el més important, de Barcelona", ha assegurat l'alcaldessa, que ha recordat que el govern de Barcelona en Comú ve de l'activisme per a l'habitatge.

"Les ciutats, un pati dels rics"

En la trobada d'aquest divendres també hi ha participat la relatora especial sobre habitatge de les Nacions Unides, Leilani Farha. "Les ciutats s'estan convertint en un pati dels rics, excloent les famílies amb rendes mitjanes i baixes", ha afirmat Farha, que ha apuntat que aquest fenomen "està creixent als països rics i afecta la gent amb una feina remunerada; hi ha desallotjaments constants per fer infraestructures de luxe". "Un terç de les morts mundials estan vinculades a la pobresa i a la manca d'un habitatge digne", ha destacat la relatora de les Nacions Unides, que ha considerat que l'habitatge s'utilitza "com un lloc on aparcar l'excedent de capital i fer créixer la riquesa". "Aquest fenomen global és insostenible per als estats, les ciutats i les persones. Ens cal un canvi i un moviment mundial que reivindiqui el dret a l'habitatge", ha conclòs Farha.