Palafrugell defensa la construcció de l'hotel enmig de la carena de pins d'Aigua Xelida
L’Ajuntament defensa la viabilitat del projecte, però la Generalitat li requereix més documentació sobre l'impacte en l'entorn verge
GironaNou capítol en el serial entorn de la construcció d'un hotel en una pineda verge a prop de la cala d'Aigua Xelida. El febrer passat, després d'aprovar el tràmit per construir l'establiment de 66 habitacions, l'Ajuntament de Palafrugell va enviar la documentació necessària a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona per obtenir el vistiplau definitiu. En el pla de millora urbana presentat a l'òrgan de la Generalitat, el consistori adjuntava la projecció de mapes i maquetes en 3D sobre com seria el complex hoteler de luxe, previst sobre el bosc del Puig de la Trona [vegeu renders]. En les imatges s'observen els quatre blocs de dues i tres plantes, de 10 metres d'alçada, que han desfermat les crítiques de la plataforma ecologista SOS Costa Brava. L'entitat està radicalment en contra de la construcció pel greu impacte que tindrà en el paisatge de pins i roques, un dels pocs encara no explotats de la zona.
Aquest dimarts, sis dies després del dictamen, l'Ajuntament ha volgut donar explicacions sobre el futur del polèmic hotel. En una roda de premsa, l'alcalde Juli Fernández no ha dissimulat la seva molèstia per les filtracions de la Comissió Territorial a la premsa i ha volgut remarcar que l'informe desfavorable no prohibeix la possibilitat que es pugui construir un hotel a Aigua Xelida, sinó que fixa les condicions urbanístiques per fer-ho. "En cap moment la resolució qüestiona el projecte, diu que no es pugui fer ni que no sigui sòl urbanitzable, senzillament ha sol·licitat una ampliació d'informació en relació amb la solució aportada a escala paisatgística, que ara s'haurà de presentar", ha dit l'alcalde.
El dia 20 de març, un cop avaluats tots els documents, la Comissió d'Urbanisme de Girona va emetre un informe desfavorable sobre el projecte, al·legant que faltaven documents i estudis sobre l'impacte paisatgístic i visual de l'hotel. Amb aquesta resolució, molt celebrada per SOS Costa Brava, la tramitació del permís d'obres queda aturada fins que l'Ajuntament refaci la proposta. Tot i això, la comissió gironina d'urbanisme no nega l'edificació en aquesta parcel·la ni recomana quina seria la proposta més respectuosa amb el medi ambient, sinó que només es limita a demanar més dades sobre l'adequació, la compatibilitat i l'avaluació de riscos mediambientals del projecte. "Hem de fer arribar les diferents propostes alternatives que ens han fet arribar a la conclusió que la presentada és la més idònia", ha manifestat Fernández.
No hi haurà un nou disseny
L'Ajuntament palafrugellenc per ara no es planteja presentar un nou disseny d'hotel amb menys habitacions i continuarà defensant la seva proposta amb més arguments davant de l'òrgan urbanístic gironí amb l'objectiu d'aconseguir el permís d'obres a la promotora Salomon Real Estate. Per a l'alcalde, el projecte de 66 habitacions aprovat pel govern municipal és la millor solució possible, ja que, en un terreny urbanitzable, s'ha reduït l'edificabilitat de les 150 habitacions inicials. "La comissió valora positivament i reconeix l'esforç que s'ha fet per minimitzar l'impacte", ha afegit l'alcalde.
En tot cas, sigui quina sigui l'opció final que Urbanisme acabi aprovant, l'opció que reclama SOS Costa Brava de desqualificació del terreny queda absolutament descartada. Segons el consistori, suposaria el risc d'exposar el municipi a les denúncies dels promotors i a haver de pagar indemnitzacions milionàries, que podrien pujar fins als 4 milions d'euros.