Colau i Collboni: capítol dos

Els socialistes controlaran la nova tinència d’alcaldia de Seguretat en un govern dividit al 50%

Colau i Collboni saludant-se a la galeria gòtica de l'Ajuntament de Barcelona
Maria Ortega
10/07/2019
4 min

BarcelonaPacte Barcelona en Comú-PSC. Etapa dos. Després de més de tres setmanes de negociacions, comuns i socialistes han presentat avui el seu acord per governar la ciutat amb 18 regidors els pròxims quatre anys. L'entesa fixa sis àrees, que no queden sota la batuta exclusiva d'un dels dos partits, sinó que s'hi barregen responsabilitats. Tres tenen un tinent d'alcalde de BComú i les altres tres, del PSC. El cap de files socialista, Jaume Collboni, serà ara el primer tinent d'alcalde i portarà una gran àrea amb molta visibilitat: la d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda. En l'acord que van segellar aquestes dues formacions el 2016 i que va acabar amb divorci pel suport socialista al 155, Collboni ostentava la segona tinència i el seu grup tenia força menys presència que en l'entesa actual, perquè llavors el PSC tenia quatre regidors i els comuns 11, mentre que ara la relació és de vuit i 10 i, per tant, les responsabilitats queden molt més dividides. Les regidories dels districtes, per exemple, s'han repartit al 50%, cinc i cinc. I l'àrea de Seguretat, que el mandat passat funcionava amb un comissionat –Amadeu Recasens, a qui Colau ha agraït avui la feina–, passarà a ser una tinència d'alcaldia capitanejada per Albert Batlle (Units per Avaçar), a les files del grup del PSC, que va ser director dels Mossos entre el 2014 i el 2017. Ara pilotarà l'única àrea on no hi ha divisió de responsabilitats: ell les té totes.

A més de Collboni, la seva número dos, Laia Bonet, també serà tinent d'alcalde, de l'àrea de Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial. I per part dels comuns, Janet Sanz, que serà la segona tinent, repetirà al capdavant d'Urbanisme i Mobilitat. La quarta tinència, la de Drets Socials i Feminismes, l'ostentarà Laura Pérez. Joan Subirats, la mà dreta de Colau, serà el sisè tinent i portarà Educació, Cultura i Ciència. El regidor del grup PSC-Units Albert Batlle tindrà la patata calenta de l'àrea de Seguretat i Prevenció, però el districte més calent, Ciutat Vella, tindrà regidor dels comuns: Jordi Rabassa, que agafa el relleu de Gala Pin. BComú tindrà les regidories de Ciutat Vella, Eixample, Sant Andreu, Gràcia i Sants-Montjuïc. I el PSC les de les Corts, Sarrià, Horta, Sant Martí i Nou Barris.

Perquè l'acord vagi endavant haurà de rebre, aquest cap de setmana, l'aval de les bases de Barcelona en Comú, que fa dies ja van donar suport a la tria de la direcció del partit per fer Colau alcaldessa amb un pacte amb el PSC i els vots de la formació de Manuel Valls per superar la investidura. També el consell de federació del PSC haurà de donar dilluns el 'sí' a l'acord. Les dues formacions s'han mostrat convençudes que obtindran un ampli suport en aquest procés.

En la presentació de l'acord, Colau ha remarcat que el pacte es fa sense departaments estancs i que busca ser el més estable i cohesionat possible, "el més ampli i estable que haurà vist la ciutat en els últims tres mandats". Ha remarcat, també, que es manté el Pla de Barris i que es vol fer un "gran salt qualitatiu" en aspectes com la lluita contra el canvi climàtic, el reforç del comerç o la transició digital. Colau també ha remarcat que Educació i Cultura passa a ser una tinència d'alcaldia i que la seguretat també es reforça. L'alcaldessa ha estès la mà al conjunt de grups per arribar a "acords de ciutat".

Colau ha apuntat que governar Barcelona és una "doble responsabilitat" pel context d'auge de l'extrema dreta i per consolidar la ciutat con un referent, "un missatge d'esperança". De fet, l'acord d'avui s'ha presentat com un pacte d'esquerres per a Barcelona.

Collboni, al seu torn, ha reivindicat el "tàndem de progrés" com una lectura "adequada" dels resultats electorals a la ciutat i per tenir un govern "estable, que es dediqui a resoldre els problemes de la gent". "Aquest acord s'inspira en els valors de la ciutat: la pluralitat, la tolerància, l'entesa i el diàleg", ha apuntat. El socialista ha deixat clar que la ciutat no serà crossa de cap causa política. "Exercirem la capitalitat amb responsabilitat i plenitud –ha apuntat–. Serà un govern que governarà amb la mà estesa als grups i a les altres administracions", ha remarcat, després d'apuntar que seran "les prioritats dels ciutadans" les que marquin les prioritats del nou executiu. Ha apuntat aspectes com la bombolla dels lloguers o la seguretat.

Diferències sobre el Procés

Pel que fa a les diferències de criteri sobre la qüestió nacional, han apuntat que queden fora del pacte però que sempre es treballarà a favor de la governabilitat de la ciutat. Cada formació, doncs, es pronunciarà de manera diferent en aquests aspectes. Colau ha apuntat que l'acord se centra en la governabilitat de la ciutat i que aspectes com la resposta a la sentència del judici de l'1-O quedaran a criteri de cada formació. El llaç groc es mantindrà al balcó del consistori perquè així ho ha decidit la junta de portaveus, tot i que el PSC ha deixat clar que no hi està d'acord. "No som majoria", ha dit el cap de files socialista.

Collboni ha remarcat que en els últims mandats s'ha patit pel fet de governar en minoria i que ara es podrà "atendre més" els veïns i les veïnes dels barris i fixar la mirada més enllà del curt termini. El socialista també ha destacat el reforç de l'àrea de Seguretat, que, diu, es farà des d'una "òptica progressista", i ha elogiat la trajectòria del nou responsable de l'àrea, Albert Batlle. Colau, però, ha exigit "corresponsabilitat" a la Generalitat, a qui ha demanat "màxima implicació", i també a la judicatura.

Pel que fa a les queixes expressades ahir pels grups de l'oposició sobre el repartiment dels càrrecs i els assessors, Colau ha defensat que era difícil abordar aquest tema abans de tenir l'estructura de govern definida, i que, a partir d'ara, s'intensificaran les converses. Tots els grups, menys el que capitaneja Manuel Valls, van renyar ahir l'equip de l'alcaldessa en considerar que els atorga pocs assessor i que no es reserven les presidències de comissions i districtes.

Colau i Collboni: capítol dos

Valls celebra el pacte

Qui no ha criticat el pacte és l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, que considera acomplert el requisit que va posar a les formacions per permetre la investidura de Colau com a alcaldessa. "Es compleix la condició plantejada", ha remarcat.

stats