Així funcionen les altres vacunes que s'administren al món
Algunes estan en procés de revisió abans que l'EMA n'autoritzi l'ús a Europa
BarcelonaA part de les tres vacunes que ja s'estan administrant a l'Estat –Pfizer, Moderna i AstraZeneca–, i a l'espera de la decisió que es prengui amb la de Janssen, hi ha més vacunes contra el coronavirus que han d'arribar a l'Estat. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) està avaluant diverses vacunes, entre les quals la russa Sputnik, la nord-americana Novavax i l'alemanya CureVac, abans d'autoritzar-ne l'ús.
La vacuna del laboratori Novavax (Estats Units) està en procés de revisió per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i té un mecanisme d'acció diferent del d'altres vacunes.
Mecanisme d'acció: conté proteïnes del virus produïdes de forma artificial gràcies a una tecnologia de nanopartícules més un adjuvant per potenciar la resposta immunitària.
Conservació: no requereix congelació, com les vacunes de Pfizer i Moderna, i es pot conservar a temperatures d'entre 1,7 i 7,8 graus, cosa que en facilita l'emmagatzematge i la distribució.
Pauta d'administració: s'administra en dues dosis amb un interval de tres setmanes.
Protecció: ha demostrat una eficàcia del 89%.
La vacuna russa Sputnik V va ser la primera a aprovar-se al món i ara està sota revisió de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) abans d'autoritzar-ne l'ús.
Països on s'administra: el regulador europeu encara no ha rebut cap sol·licitud per estudiar una possible llicència d'ús de la vacuna Sputnik a la Unió Europea, tot i que a Europa ja hi ha països com Hongria i Eslovàquia que l'han autoritzat per a ús d'emergència.
A part de Rússia, on s'ha administrat a nou milions de persones, també s'està administrant al continent africà (Egipte, Algèria i el Camerun, entre d'altres) i a l'Amèrica Llatina (Mèxic, l'Argentina i Veneçuela).
Mecanisme d'acció: és el mateix que el de les vacunes d'AstraZeneca i Janssen –vector viral–, però utilitza dos adenovirus diferents (Ad26 i Ad5) en lloc d'un.
Pauta d'administració: requereix dues dosis.
Cost: el preu aproximat per dosi és de 8,25 euros.
Sinovac i Sinopharm són farmacèutiques xineses que han desenvolupat dues vacunes de virus inactivat, la primera es coneix com a CoronaVac. La vacuna Covaxin, de la farmacèutica Bharat Biotech, es fabrica a l'Índia i també és de virus inactivat.
Mecanisme d'acció: contenen antígens dels virus SARS-CoV-2 inactivat, amb l'ARN alterat de manera que no es pugui replicar. És a dir, no provoquen la malaltia però indueixen una resposta immune de l'organisme. El sistema immunitari actua directament reconeixent el virus com a cosa aliena, i comença a produir anticossos.
Protecció i països on s'administra: Sinopharm té una eficàcia del 79% i ha sigut aprovada a la Xina, Bahrain i els Emirats Àrabs i autoritzada per a ús d'emergència en una trentena de països.
Sinovac, coneguda com a CoronaVac, té una eficàcia menor, del 50,6%, i s'ha autoritzat per a ús d'emergència en una vintena de països, entre ells el Brasil, Xile i Colòmbia.
La companyia índia Bharat ha desenvolupat la vacuna coneguda com a Covaxin, amb una eficàcia del 80,6%. Ha sigut autoritzada per a ús d'emergència a l'Índia i en altres països.
Cost: el preu aproximat per dosi de la vacuna de Sinovac és de 24 euros i el cost per dosi de la vacuna Covaxin és d'1,12 euros.