Així funciona la Comirnaty, la vacuna contra el covid que s'administra a Catalunya
Consulta la guia amb tot el que has de saber sobre el procés de vacunació
BarcelonaLa vacunació contra el covid-19 està en marxa des del passat 27 de desembre. Tot i que haurem d'esperar encara per assolir la tan desitjada immunitat de grup, aquest és un primer pas per poder controlar la pandèmia i reduir la morbilitat i la mortalitat. El desenvolupament de vacunes contra el coronavirus ha sigut un repte sense precedents i una cursa contrarellotge per aconseguir una vacuna en temps rècord. Això ha sigut possible gràcies a tota la recerca prèvia feta pels investigadors. Així funciona la Comirnaty, que és com s'ha batejat la vacuna de Pfizer que s'ha començat a administrar a Catalunya.
Quina vacuna s'administrarà?
En el marc de l'estratègia europea de vacunes s'ha arribat a acords amb sis empreses farmacèutiques per la compra de vacunes contra el covid-19 un cop s'hagi demostrat que són segures i eficaces. Si es completen tots els acords, la UE tindrà disponibles al voltant de 2.000 milions de dosis de diversos fabricants, que aniran arribant a mesura que es vagin aprovant. Actualment, la vacuna de Pfizer i BioNTech és la que ha obtingut l'autorització de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i és la que s'administrarà a Catalunya en primer lloc a partir del 27 de desembre prioritzant els grups de població més vulnerables.
Qui es vacunarà primer?
Com que al principi la quantitat de vacunes serà limitada –700.000 dosis en la primera etapa, que va del gener al març, i després s'anirà augmentant progressivament– s'ha establert un ordre de prioritat dels grups de població a vacunar en aquesta primera etapa:
- Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d'atenció a grans dependents.
- Personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari.
- Un altre personal sanitari i sociosanitari.
- Grans dependents (persones amb grau 3 de dependència) que no estiguin institucionalitzades.
Les primeres dosis de vacunes seran per als dos primers grups i en la mesura que hi hagi més dosis disponibles, es vacunarà la resta. El dia 27 arriben les primeres 1.595 dosis de vacunes. El primer lloc on s'han posat és a la residència Feixa Llargade l'Hospitalet de Llobregat, que no té casos de covid. I cada dilluns el Govern preveu que arribin 60.000 dosis de vacunes que es distribuiran arreu del país i seran els més de 5.000 professionals d'infermeria que s'han ofert voluntaris els que les administraran.
Quin és el mecanisme d'acció de la vacuna?
El nom comercial de la vacuna és Comirnaty, per les primeres lletres de covid i de la molècula ARN missatger (ARNm), que conté les instruccions per produir una proteïna del SARS-CoV-2, el virus que provoca el covid-19, segons s'explica a la web de l'Agència Espanyola de Medicaments. La vacuna de Pfizer no té el virus en si mateix i no pot provocar la malaltia.
Quan una persona rebi la vacuna, algunes de les seves cèl·lules llegiran les instruccions de l'ARNm i produiran temporalment la proteïna. El sistema immunitari de la persona reconeixerà aquesta proteïna com a estranya i produirà anticossos i cèl·lules T per defensar-se. Així quan la persona entri en contacte amb el coronavirus, el seu sistema immunitari el reconeixerà i estarà preparat per defensar-se.
Com s'administra?
La vacuna es presenta en vials que contenen diverses dosis que s'han de diluir amb sèrum salí abans d'utilitzar-los. Es conserven congelats a -70 graus i han de ser descongelats abans de la dilució.
Cada vial, un cop diluït, conté almenys 5 dosis de vacuna i cada dosi és de 0,3 ml. S'administraran dues dosis de 0,3 ml que s'injecten per via intramuscular en la part superior del braç i amb un interval entre la primera i la segona dosi d'almenys 21 dies. En el cas de persones amb poca massa muscular es pot administrar a la cuixa.
Té alguna contraindicació?
Si bé la vacuna només està contraindicada en persones que hagin presentat una reacció d'hipersensibilitat a una dosi prèvia de vacuna contra el covid-19, les persones amb història d'al·lèrgia greu a altres vacunes han de rebre informació sobre la possibilitat del risc de reacció al·lèrgica greu i se n'ha de fer un seguiment. Però no està contraindicada en les persones amb al·lèrgies als animals, insectes, aliments, medicaments orals o reaccions al·lèrgiques no greus a altres vacunes.
En el cas de les persones que tenen alteracions de la coagulació, es pot aplicar amb "seguretat raonable", segons consta en el document de recomanacions de vacunació contra el covid-19 que ha elaborat l'Agència de Salut Pública de Catalunya. En cas de patir una malaltia aguda greu, s'ha de posposar la vacunació, però no en el cas de patir una malaltia lleu sense febre.
S'ha de posposar també la vacunació de les persones amb símptomes sospitosos de covid-19 i de les que estan en quarantena fins que es recuperin. La vacuna també es pot administrar a les persones que ja hagin passat la malaltia, però en el cas del personal sanitari, es prioritzarà la vacunació dels que encara no l'hagin passat.
Es poden vacunar les embarassades?
Com que no hi ha estudis suficients en l'embaràs, tampoc es recomana la vacuna en dones embarassades, si bé no hi ha indicis de cap problema de seguretat. Però davant la manca d'evidència, s'ha de posposar la vacunació d'embarassades fins al final de la gestació. En el cas d'embarassades que formin part d'un grup en el qual es recomana la vacunació, com ara sanitàries, es pot plantejar la vacunació d'acord amb la valoració benefici/risc.
No cal fer una prova d'embaràs abans de la vacunació. En el cas que una dona vacunada descobreixi que està embarassada, cal fer un seguiment del cas. Tampoc hi ha dades sobre els possibles efectes de la vacuna durant la lactància però no es considera que suposi un risc per al lactant. Pot rebre la vacuna una mare que alleta i que forma part d'un grup en el qual es recomana la vacunació.
Quins poden ser els efectes adversos?
Segons les dades de la fase II i III dels assaigs clínics, els efectes adversos més freqüents són: dolor al lloc de la injecció, fatiga o sensació de cansament, mal de cap, miàlgies, calfred, artàlgies i febre. La majoria van ser d'intensitat lleu o moderada i van desaparèixer al cap d'uns dies.
Quan es considera que s'ha assolit la immunitat de grup?
Per aconseguir la immunitat de grup contra el coronavirus s'ha de vacunar entre el 70 i el 80% de la població. I l'objectiu del Govern és tancar el 2021 amb més de 12 milions de vacunes administrades.
És per això que tant les autoritats sanitàries com professionals sanitaris recorden que amb l'inici de la vacunació no s'haurà posat fi, ni molt menys, a la pandèmia. "La vacuna és important però has de vacunar moltes persones perquè sigui efectiu", explicava fa uns dies en roda de premsa virtual el cardiòleg Valentí Fuster. Vacunar el 75% de la població "no és cosa de quatre dies, requereix temps i la gent ha d'estar preparada per saber que el covid no desapareixerà en dos dies", insistia el . És per això que Fuster fa una crida a la "resiliència": "No anem dient que al gener això s'haurà acabat perquè no serà així".
En aquest sentit, Adolfo García-Sastre, director de l’Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l’Hospital Mount Sinai, confia en "retornar a la normalitat" cap a "mitjans de l'any que ve". Però avisa: "La part negativa és que ens tornem complaents". "Hem tingut molta sort que aquest virus es pugui frenar fàcilment amb una vacuna, però no sabem com serà la pròxima pandèmia ni si serà tan fàcil de frenar".