Airbnb encara ofereix 2.500 pisos sense llicència a la seva web
L'Ajuntament de Barcelona li dona una setmana per retirar-los, sota amenaça de sanció
BarcelonaS’acosta l’estiu i, com cada any, la calor arriba a Barcelona acompanyada de milers de turistes. I, amb ells, torna el serial d’Airbnb, la gran plataforma dels apartaments turístics. El pols que aquesta multinacional manté amb l’Ajuntament de Barcelona -i amb els de moltes altres ciutats europees- encara continua després de mil retrets i tres sancions, una d’elles de 600.000 euros, que està recorreguda. “Sabem que ara mateix estan ofertant 2.577 pisos turístics il·legals”, va dir aquest dimecres la tinent d’alcalde Janet Sanz. Tant ella com el regidor de Turisme, Agustí Colom, es van reunir amb els representants de la companyia i els van advertir que, si no els retiren la setmana vinent, els posaran una altra multa. Al marge de la possible nova sanció contra aquesta empresa per anunciar pisos sense llicència, l’Ajuntament ja ha iniciat el procediment per multar els amos de tots aquests pisos.
Segons Sanz, els representants d’Airbnb els han assegurat que a la trobada de la setmana que ve els faran una proposta que podria posar fi al conflicte: la posada en marxa d’un sistema que impedeixi oferir un apartament turístic des de la seva plataforma sense la pertinent llicència. Airbnb i l’Ajuntament de Barcelona tenen un acord de mínims des de l’estiu passat a partir del qual la companyia va retirant els anuncis d’apartaments irregulars que detecta l’Ajuntament. Tot i així, la reivindicació del govern d’Ada Colau, que ha passat de tenir 12 inspectors a 100, és que la companyia no publiqui cap anunci il·legal.
Durant tot aquest temps, Airbnb ja ha retirat de la seva plataforma 1.500 pisos que no tenien llicència en dues grans tongades, però, segons la companyia, en total ja n’ha tret prop de 2.500. L’empresa multinacional va valorar aquest dimecres positivament l’acord assolit fa un any amb l’Ajuntament: “Estem fent grans progressos i continuem amb converses positives sobre el futur a llarg termini del home sharing a Barcelona”. En aquest sentit, el regidor Colom va destacar que la pressió de l’Ajuntament ha aconseguit que es passi dels més de 6.000 apartaments il·legals als 2.900 que hi ha ara. D’aquests, 2.577 són a Airbnb. Sanz va recordar que “l’activitat turística il·legal té un impacte brutal sobre la ciutat”, ja que redueix el nombre de pisos destinats als barcelonins i, per tant, encareix els preus i acaba provocant la gentrificació. A Barcelona ja no es donen més llicències per a apartaments turístics des del 2014. En total, se n’han concedit 9.600.
Llogar habitacions
La tinent d’alcalde va confirmar que l’Ajuntament “està analitzant els diferents models” existents per permetre el lloguer d’habitacions a turistes, una pràctica que actualment no està regulada. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, va explicar a l’ARA que l’Ajuntament volia imitar el model de París, on es permet llogar les habitacions durant 120 dies a l’any. A Barcelona, aquesta limitació seria encara més gran, i només es permetria llogar una habitació de casa durant 60 dies a l’any. Tot i així, Sanz va dir que abans de prendre cap decisió “cal conèixer l’impacte que tindrà” i garantir-ne “el control”.
El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, va advertir que seria “un error” permetre el lloguer d’habitacions, ja que “accentuarà el problema”, i va advertir que “falten mesures reals per poder-ho controlar”. Sigui com sigui, després que la Generalitat aprovi, tal com està previst, el decret sobre el turisme, els ajuntaments hauran de regular una pràctica alegal però existent.