Colau rebutja la proposta d'Aigües de Barcelona d'apujar el rebut de l'aigua un 7,4% aquest 2022
L'Àrea Metropolitana ha demanat a la companyia que aclareixi els motius d'aquest increment
BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'Àrea Metropolitana (AMB), Ada Colau, ha rebutjat aquest matí la proposta d'Aigües de Barcelona d'apujar el rebut de l'aigua un 7,37% aquest 2022. En un document al qual ha tingut accés l'ARA, la companyia justifica que aquest increment "és necessari per a l'equilibri economicofinancer de l'explotació". El percentatge proposat és molt més alt que la mitjana de l'IPC de l'any 2021, que ha sigut del 2,3%. La nova tarifa afecta els ciutadans dels 23 municipis de l’àrea de Barcelona, uns 3 milions de persones, que si es produís aquest increment el notarien pagant cadascun d'ells uns 12 euros més al cap de l'any.
El vicepresident de medi ambient de l'AMB, Eloi Badia, ha explicat que l'increment proposat per Agbar és "intolerable" i ha destacat que és la proposta més alta que mai els han fet. Segons ha avançat, ja ha demanat a la companyia que aclareixi alguns dels conceptes inclosos en el document que vol justificar un increment tan pronunciat. Aigües de Barcelona és una societat mixta que està participada en un 70% per Agbar, un 15% per l’AMB i un 15% més per CriteriaCaixa. El diari ARA s'ha posat en contacte amb la companyia Agbar, que ha declinat fer declaracions.
Cada any la companyia fa una proposta d'increment a l'AMB i comença una negociació entre les dues parts. L'administració pública és qui té l'última paraula, i en els últims casos precedents sempre ha acabat rebutjant la proposta d'increment per acabar congelant la tarifa, i en alguns casos fins i tot n'ha aprovat una rebaixa. Així, les tarifes per a l'any 2016 es van acabar congelant i es van aplicar rebaixes el 2017 i el 2018. L'any 2019 la tarifa es va tornar a congelar i per al rebut del 2020 la companyia va començar les negociacions demanant un increment del preu d'un 4,1%, tot i que es va acabar aplicant una rebaixa final d'un 3,9%, promoguda per l'AMB. El 2021, en canvi, el preu del rebut es va tornar a congelar. Des del 2015, el preu ha baixat un 9%.
El document d'Aigües de Barcelona inclou fins a 13 punts per intentar justificar la pujada. Alguns d'ells, segons fonts de l'AMB, són legítims, perquè el preu de l'energia ha pujat i, a més, hi ha convenis laborals que impliquen un increment de la tarifa. Però també n'hi ha d'altres que no acaben de veure clars i ja els han demanat més informació. Un dels que més han estranyat l'AMB és el que reclama un increment d'un 1,7% (5.227.781 euros) per cobrir la despesa que genera "la morositat". Badia ha assegurat que "la morositat de gent no vulnerable no es pot incloure a la tarifa". L'argumentari de la companyia cita la llei de pobresa energètica, però aquesta partida ja està regularitzada. Arran d'un acord entre Agbar i l'AMB, existeix un protocol per incloure en un programa les persones que poden demostrar que tenen pocs ingressos i que no poden pagar el rebut de l'aigua. A l'AMB n'hi ha 50.000, però el seu rebut no l'assumeix la companyia sinó que es paga entre tots els ciutadans.
Altres punts sobre els quals l'AMB ha demanat més informació a Agbar és el que proposa incrementar el preu un 0,3% per complir "objectius de desenvolupament sostenible" i el que demana un augment d'un 0,4% per a la "transformació digital necessària".
Tot i la congelació o la reducció de les tarifes imposades per l'AMB, això no ha impedit que la companyia Aigües de Barcelona seguís sent rendible. L'any 2019 el van tancar amb uns beneficis nets de 22 milions d'euros i el 2020, de 3,8 milions.