Barcelona disposarà d'aigua reutilitzada per pal·liar els efectes de la sequera

La depuradora del Llobregat enviarà aigua regenerada als pous en dos mesos, i en cinc l'abocarà riu amunt a Molins de Rei

La planta regeneradora d'aigües residuals es posarà en marxa el 2018
Elena Freixa
22/01/2018
3 min

BarcelonaL'aigua residual regenerada s'incorporarà com a recurs bàsic per donar garanties de subministrament a l'àrea metropolitana de Barcelona i pal·liar els efectes de la sequera, que van camí d'empitjorar si les pluges no arriben els pròxims mesos. La planta depuradora del Llobregat engegarà la unitat de tractament terciari, que farà un tractament de l'aigua depurada perquè pugui servir per injectar-se a pous i frenar la salinització així com, en una segona fase, retornar l'aigua regenerada al riu Llobregat per ser potabilitzada i arribar al consum domèstic.

El nivell de prealerta per sequera, amb els pantans al 44% de la seva capacitat, ha accelerat l'acord entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per posar en marxa aquesta instal·lació. L'ACA, de fet, aportarà un finançament de fins a 4,5 milions d'euros, segons ha explicat la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. Les administracions defensen que amb aquest procés s'aprofitarà una part del cabal de la depuradora que actualment s'aboca de nou al mar.

Aquesta eina s'afegeix a les dessalinitzadores, que ja fa mesos que s'han posat a treballar a tota màquina per garantir el subministrament. De fet, la de Tordera ja està al 75% de la seva capacitat i pròximament arribarà al 100%, segons la Generalitat. La dessalinitzadora del Llobregat treballa al 70% i la previsió també és que vagi incrementant el ritme les pròximes setmanes.

En dos mesos, l'aigua regenerada podrà servir per a usos ambientals -recarregar els aqüífers subterranis que actuen com a reserves estratègiques-, agrícoles -nodrir les llacunes i zones humides com l'Estany de la Ricarda- i municipals, segons ha explicat el director de l'ACA, Jordi Agustí. En una segona fase, aquesta aigua regenerada arribaria més lluny i, gràcies a la canonada construïda fa anys però que mai s'ha utilitzat, es transportaria fins a Molins de Rei per abocar-la de nou al riu.

"L'aigua serà d'una qualitat excel·lent, quasi del nivell de l'aigua de capçalera de riu, gràcies als processos de filtratge amb tècniques com l'osmosis", ha defensat Agustí. L'aigua que s'injectaria al riu a Molins de Rei en aquesta fase es barrejaria amb la del propi caba i arribaria, seguint el curs normal, a la planta de potabilització de Sant Joan Despí.

Aquesta alternativa està prevista per si s'entra en fase d'excepcionalitat -amb els pantans al 25% o menys- però un comitè d'experts analitzarà la possibilitat que pugui ser una alternativa més estable en el temps, tot i que en quantitats petites, mentre les reserves hídriques no retornin a una situació de plena normalitat.

La planta de tractament terciari del Prat té una capacitat de producció de fins a 2 metres cúbics per segon, l'equivalent al consum d'aigua d'una població propera al milió de persones (un 25% de la demanda de l'àrea de Barcelona). Malgrat tot, l'ACA reconeix que aquest nivell de funcionament de màxims només es preveu en cas que la sequera arribi a nivells d'emergència.

Fase d'alerta, a l'abril

Catalunya pot entrar en fase d'alerta a l'abril, segons el director de l'ACA, però un cop es declari, pot subsistir en aquesta fase durant alguns mesos gràcies a tot el mix de vies per garantir un recurs bàsic com l'aigua. "L'alerta i l'emergència no seran fases concatenades, justament perquè estem activant mecanismes perquè sigui resilent; es pot dir que en alerta podríem passar l'estiu i fins i tot la tardor", ha assegurat.

El regidor de Barcelona i vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, Eloi Badia, ha celebrat la posada en marxa d'aquesta alternativa perquè allunya escenaris com els trasvassaments o els vaixells transportant aigua, que provocarien un "desequilibri territorial". Ha reivindicat que, si la situació davant la sequera és millor que fa deu anys, és no només per les eines posades en marxa sinó també per l'esforç d'estalvi del ciutadà. A Barcelona, el consum d'aigua és de 107 litres per persona i dia, molt per sota que en altres grans ciutats europees i per sota també de la mitjana catalana.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern ha defensat posar en marxa "l'aigua de km 0" tant per motius de qualitat de l'aigua que s'obté amb el tractament terciari com pels costos que té, que són inferiors als de les dessalinitzadores en termes de consum energètic. "Estaríem parlant que dessalar aigua és cinc vegades més car en termes d'energia elèctrica necessària que no pas regenerar-la", ha xifra el responsable de l'ACA.

Polèmica judicial

L'explotació de l'estació per regenerar aigua que es posarà en marxa a ple rendiment els propers mesos la seguirà fent Aïgues de Barcelona, que és qui ja gestiona la depuradora del Llobregat. L'AMB té una participació del 15% en aquesta societat gestora que controla Agbar (70%) i on també hi ha Criteria (15%).

La creació d'aquesta empresa publicoprivada per l'abastament d'aigua metropolitana el 2012 es troba ara mateix pendent dels tribunals. El TSJC en va anul·lar tot el procés i Abgar va presentar un recurs al Tribunal Suprem que encara s’ha de resoldre.

stats