Aigua i gorres per als sensellar: "No sabia que aquí hi ha una biblioteca per refrescar-me"
Barcelona activa la fase d'alerta diürna per la calor i manté l’emergència per nits tòrrides
BarcelonaSón les 11 del matí i en molts punts de Barcelona el termòmetre ja frega els 35 graus. Fa pocs minuts, tres equips formats per dos voluntaris de Creu Roja i dos treballadors del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) han carregat furgonetes amb aigua fresca, gorres, ventalls i tríptics informatius. L'objectiu que tenen és pentinar la ciutat per trobar persones sense sostre per veure com estan, oferir-los material per refrescar-se i, sobretot, donar-los informació sobre quins espais de refugi climàtic tenen a prop per poder protegir-se de la calor. L'actuació forma part del dispositiu que s'ha posat en marxa amb la fase d’alerta diürna del Pla Calor que l'Ajuntament de Barcelona activa quan se superen els 33,7 graus de temperatura a la ciutat.
Per ser més eficaços, els equips de carrer de l'Ajuntament que treballen a l'espai públic han fet un llistat de punts de la ciutat amb més concentració de persones que viuen al carrer. També han identificat una setantena de persones que per la seva situació personal, sigui per l'edat o per si pateixen alguna malaltia crònica, són ciutadans diana a qui arribar per ajudar a mitigar els efectes de l'onada de calor.
Amb aquest càlcul, l'equip número 3 ha de desplaçar-se durant el matí a 14 ubicacions diferents entre els districtes de Sants, les Corts i Gràcia. Només al voltant de la plaça Lesseps –un dels punts on calculen que hi trobaran més persones al ser un espai amb força ombres, gespa i on corre una mica l'aire– hi fan mitja dotzena d'intervencions. El modus operandi és sempre el mateix: identifiquen l'usuari vulnerable, s'hi acosten per preguntar-li com està i li ofereixen una ampolla d'aigua, una gorra i un ventall. A més, li donen un mapa del districte on es troba perquè sàpiga quins són els refugis climàtics que té més a prop i, sobretot, li insisteixen en el fet que té tot el dret a accedir-hi. Tot i que el més vistós són els materials que els ofereixen, el que més importància té és la conversa que mantenen amb ells, que en alguns casos s'allarga 15 o 20 minuts i serveix als treballadors socials per saber en quina situació es troba la persona atesa i per decidir si cal fer-ne un seguiment.
Assegut en un banc de la plaça a l'ombra hi ha el Pedro. Ha acceptat tot el que li han ofert els treballadors socials i fa una estona que s'ha posat les ulleres per poder veure els detalls de la documentació que li han donat. Fa només quatre mesos va haver de començar a dormir al carrer perquè es va deixar tots els diners que tenia per passar la nit durant els mesos d'hivern en un hotel i amb la pensió no contributiva que rep, de moment, no ha pogut estalviar per tornar a tenir prou diners i accedir a un habitatge. "Agreixo molt que m'hagin explicat això dels refugis climàtics perquè jo no sabia que aquí darrere hi ha una biblioteca per refrescar-me. M'han dit que m'hi puc estar un parell o tres d'hores i aprofitaré per intentar que em deixin connectar a internet i buscar preus d'habitacions en un pis compartit", explica. Tot i estar agraït, critica que al mapa que els ofereixen destaquen en gran els refugis, però que hi falten molts noms de carrers o d'estacions de metro i això fa difícil arribar-hi sense haver de preguntar o sense demanar-li a algú que el guiï amb el GPS del mòbil.
Pocs metres més avall, a la gespa hi ha la Cristina i l'Eugene. Estaven dormint quan una voluntària de la Creu Roja els ha despertat per veure com estaven. En el seu cas, han acceptat la gorra i l'aigua, però no els ha servit gaire l'explicació sobre els recursos que tenen a l'abast perquè gairebé no tenen nocions ni de català ni de castellà.
El perill pot augmentar a casa
La previsió dels serveis municipals és que la intervenció al carrer només es faci avui, ja que, segons explica la cap territorial d'Urgències i Emergències Socials, Merche Cuesta, "normalment les persones sense sostre no estan esperant que ningú els vagi a buscar perquè afortunadament ja coneixen els espais on es poden dirigir". Tot i això, no descarten ampliar el dispositiu si veuen que la temperatura demà encara és molt alta. Cuesta alerta, però, que des dels serveis socials estan posant molt el focus en què passa dins dels domicilis: "La fragilitat per la calor, al contrari del que acostuma a passar pel fred, pot ser més gran en habitatges amb poca ventilació que al carrer". Per fer-hi front, estan enviant ventiladors a alguns domicilis i estan valorant la possibilitat d'oferir traslladar persones que visquin en espais calorosos a dependències municipals més fresques.