Buscar possibles violadors i oferir rutes segures: els Mossos, contra la violència sexual
La Rambla i el Front Marítim són dos punts de Barcelona on la policia catalana es desplega per prevenir aquests delictes
BarcelonaUn dels sis va vestit de torero i intenta captar l’atenció amb els colors brillants que llueix. Els que el rodegen hi contribueixen amb crits i frases en anglès. Aquest grup de britànics, que aprofiten un comiat de solter per afegir-se als turistes que venen a Barcelona, fan com si res quan passen pel costat dels mossos d’esquadra que els observen. Falten pocs minuts per a la mitjanit de divendres a dissabte i al carrer Escudellers, a la cantonada amb la Rambla, s’hi deixen veure dues furgonetes de l’ARRO dels Mossos. Els agents, alguns amb armes llargues, són fora dels vehicles i miren què els envolta: no només estan pendents del formigueig de turistes –i autòctons– que circulen, de l’incivisme i dels robatoris. També tenen l’encàrrec de fer visibles uns itineraris segurs contra la violència sexual.
“Les rutes van dels locals d’oci nocturn a les boques del metro”, explica el subcap dels Mossos a Ciutat Vella, l’inspector Víctor Martín Carbó. La Rambla és un dels punts de Barcelona on la policia desplega la seva presència perquè les dones se sentin més segures. També arriba al Front Marítim i a altres parts del districte de Sant Martí, al Paral·lel, a l’Eixample i a Sarrià. Els agents es posen a les zones d’oci on s’han denunciat més delictes sexuals per fer-se notar i buscar possibles víctimes de violadors oportunistes o depredadors. L’objectiu és “detectar persones que puguin ser vulnerables de patir qualsevol violència sexual”, assegura Martín. El patrullatge de prevenció forma part del pla dels Mossos per a aquest estiu, que va començar fa una setmana i s'acabarà a principis de setembre.
A la nit i a la matinada és quan es concentren les víctimes potencials d'atacs per submissió química –quan l'agressor droga la víctima, normalment afegint una substància a la beguda, per anul·lar la seva voluntat– i vulnerabilitat química –quan algú s’aprofita d’una persona que està sota els efectes de l’alcohol o una altra droga–. Després “manifesten que no recorden res”, diu Martín. Per tenir més ulls que estiguin alerta per prevenir aquests casos, abans d’aquest dispositiu nocturn els Mossos s’han reunit amb personal de l’oci nocturn, l’hostaleria i la restauració. 250 persones que treballen en la seguretat privada, la neteja i altres àmbits d’aquest sector a Barcelona han participat en la trobada, on la policia ha volgut “sensibilitzar” que si veuen possibles víctimes els avisin trucant al 112.
L’ARA va explicar fa una setmana que una noia havia patit submissió química per injecció en una discoteca d’Eivissa. A Catalunya, segons Martín, fins ara els Mossos no han detectat cap cas semblant. Davant una sospita de submissió, l’inspector defensa que de seguida s’activi el protocol, perquè les drogues que es fan servir poden desaparèixer del cos en poques hores i és necessari que els hospitals de referència atenguin les víctimes per trobar possibles indicis.
Taxis que intenten fer negoci?
Una preocupació que ha sortit de la reunió dels Mossos amb el sector de l’oci nocturn és que a partir de les cinc de la matinada, coincidint amb el tancament dels locals, alguns taxistes demanen un mínim d’entre 30 i 50 euros als clients per cada trajecte. És una queixa que la policia vol investigar per comprovar si realment s’intenta fer aquest negoci, sobretot amb els turistes, que també implica que víctimes vulnerables puguin quedar-se sense transport.
A la una de la matinada una de les furgonetes de l’ARRO que vigilaven la cantonada del carrer Escudellers amb la Rambla ha de marxar per l’avís d’una baralla al districte de Sant Martí. A pocs metres, la plaça Reial de Barcelona encara és un bullici de gent que fa cua per entrar als locals amb llaunes de cervesa a les mans –algunes ja són a terra– o gots de plàstic amb alcohol. Al mig hi ha dues furgonetes de la Brimo dels Mossos, que al cap de mitja hora han de sortir corrent per un incident d’ordre públic a Nou Barris.
Aquesta presència de la policia fa que les dones se sentin més segures? “Només hi són una estona i no es veuen a totes les zones. En queden de fosques”, respon l’Ana María. En canvi, l’Elisa i la Sara opinen que els agents “no poden ser a cada lloc” i que la seguretat depèn d’un mateix. A l’Estel·la la presència policial la posa “nerviosa" perquè "no sempre és signe de seguretat” i pensa que el dispositiu de les unitats antiavalots dels Mossos podria tenir més agents dones, perquè ara la gran majoria són homes.
És més cap a la matinada, quan les discoteques tanquen, que augmenten les possibilitats de la violència sexual. La policia insisteix que tot i que els agressors i les víctimes es poden conèixer a les zones d’oci, els delictes s’acostumen a cometre als domicilis. A part del patrullatge amb vehicles, els agents de paisà, més dedicats a enxampar els lladres que fan robatoris, poden entrar als locals i controlar també la violència sexual, malgrat que fins ara no han fet cap detenció dins un establiment per aquest motiu. En canvi, en l’última nit han arrestat sis persones per la sostracció d'una cadena d’or i dos mòbils.
Els delictes sexuals “són una prioritat pel que comporta a les víctimes”, apunta l’inspector dels Mossos, després que s’hagin convertit en un dels que més s’han disparat amb la fi de la pandèmia: aquest any s’han denunciat un 31% més d’agressions sexuals i un 11% més d’abusos a Barcelona respecte al 2019. S’atribueix no només al fet que se’n cometen més, sinó que se’n denuncien més.