El Govern assumirà la tutela dels agressors sexuals menors de 14 anys
Campuzano apunta a "la responsabilitat de les famílies" per evitar que els seus fills menors de 14 anys reincideixin
BarcelonaEl Govern obre la possibilitat de retirar la tutela a la família dels menors inimputables penalment que cometin una agressió sexual si no segueixen els programes socials que se'ls imposen des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Aquesta és una de les accions que s'ha compromès a tirar endavant el departament de Drets Socials per evitar la sensació "d'impunitat" davant dels delictes sexuals dels adolescents menors de 14 anys, que per llei no passen pel circuit de la justícia juvenil però sí per un d'acompanyament per ajudar-los en la rehabilitació i en la reparació de les seves víctimes. La diferència és que, fins ara, la retirada de la custòdia és una mesura que es pot valorar en casos en què es constati desatenció o abandonament per part dels pares i que a partir de l'any vinent es vol protocol·litzar. En aquest sentit, el conseller Carles Campuzano ha defensat que les famílies "han d'assumir la responsabilitat dels seus fills".
L'anunci de la mesura l'ha fet el conseller coincidint amb la presentació de l'informe encarregat a un grup d'experts arran de l'augment de denúncies de delictes sexuals de menors contra menors que recullen les estadístiques de la Fiscalia i la mateixa DGAIA i que van esclatar arran de les vuit denúncies conegudes a Badalona entre l'estiu del 2022 i el del 2023: 18 nois (11 menors de 13 anys i 7, entre 14 i 16) han agredit en grup 11 noies (d'11, 13, 15, 17 i 24 anys). Els experts, provinents del dret, la pedagogia i la psicologia i coordinats per Eduard Vallory, han analitzat durant tres mesos les dades proporcionades per diferents departaments de la Generalitat i conclouen que els casos malgrat ser "alarmants" també són "minoritaris". És més, assenyalen que cap de les dades que han consultat apunta que hi hagi un augment de més agressions entre menors sinó que, com passa amb les comeses per adults, en els últims anys s'han visibilitzat i han trencat el silenci tradicional que hi havia al seu voltant, cosa que ha facilitat l'augment de les denúncies.
Un cop rebut l'informe dels experts, el Govern ha fet seves algunes de les propostes i n'ha introduït d'altres, com ara que els menors passin a estar sota la tutela de la DGAIA. Per a això, Drets Socials ha anunciat que al llarg de l'any vinent posarà en marxa un nou programa formatiu d’educació sexual i educació en igualtat adreçat tant als agressors menors com a les seves famílies. Les accions se centraran sobretot a fer que els menors prenguin consciència de la gravetat de les seves accions i n'assumeixin la responsabilitat i siguin capaços de reparar els danys a la víctima. En els casos en què no hi hagi col·laboració i menor i família no s'hi involucrin, es podrà retirar la tutela de l'agressor.
No a la rebaixa de l'edat penal
En aquest sentit, Vallory ha insistit que els menors agressors sexuals són casos "molt puntuals", quan en realitat la majoria de les agressions sexuals contra menors les cometen adults coneguts que "no generen alarma social". Govern i experts coincideixen a rebutjar l'edat penal per sota dels 14 anys, que es va fixar l'any 2000.
Els experts reclamen més coordinació entre departaments per compartir informació i millorar la gestió dels programes per evitar la reincidència i atribueixen les actituds agressives a factors com la falta de referents i la deixadesa de l'acompanyament comunitari a aquests menors, la validació de la cultura masclista que normalitza la dominació d'homes sobre dones i a l'exposició sense control de la pornografia masclista i les xarxes socials. Per això, animen el Govern a aprofundir l'educació sexoafectiva a les escoles.