LGTBIfòbies

Les agressions homòfobes es disparen un 50% a Catalunya el 2021

L'Observatori contra l'Homofòbia alerta d'un augment important de casos contra dones trans

La bandera del moviment onejant a la concentració en contra de la LGTBIfòbia, al centre de Barcelona
ARA
27/06/2022
2 min

BarcelonaLes agressions violentes contra el col·lectiu LGTBI van augmentar un 50% a Catalunya durant l'any passat. L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) va comptabilitzar, en total, 284 incidències entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2021 a Catalunya. D'aquestes, una tercera part van acabar en denúncia. Així ho recull l'últim informe d'aquesta organització, titulat L'estat de l'LGTBIfòbia a Catalunya 2021, que s'ha presentat aquest dilluns a Barcelona. Al document, l'Observatori alerta que al mes de juliol és el moment de l'any que es van registrar més casos, 48, i que la majoria de les agressions es van produir en cap de setmana.

Les dades de l'organització també constaten que la mitjana d'edat de persones que informen d'una incidència LGTBIfòbica és d'entre 33 i 34 anys i que, per territoris, a Barcelona es concentra el 44,7% de les incidències, davant d'un 20,8% a Tarragona , 17,6% a Girona i un 16,9% a Lleida. Concretament, a la capital catalana, per districtes, la majoria de les incidències es van produir a l'Eixample, Ciutat Vella i a Sants-Montjuïc, unes zones on, segons l'OCH, hi ha oferta d'oci nocturn, fet que podria explicar la concentració de casos.

Pel que fa al tipus d'agressions, l'Observatori explica que la majoria són verbals i físiques. L'homofòbia representa un 58% del total d'incidències però l'OCH també alerta que hi ha un augment notable de casos contra el col·lectiu trans, especialment contra les dones trans, que han denunciat un 13,4% més de casos que l'any anterior.

Davant d'aquestes dades, el president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha insistit que la LGTBIfòbia és estructural i ha assegurat que necessitaran “més recursos per al juliol i els caps de setmana”. També ha avançat que, pel que fa a aquest 2022, des de l'1 de gener s'han produït ja 125 incidències a Catalunya, fet que suposa un augment del 34% respecte al mateix període del 2021 fins ara.

Rodríguez també va valorar que des de la conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat "no s'ha fet la feina i els recursos són absolutament ridículs", i és urgent desplegar la llei 19/2020 d'igualtat de tracte i no discriminació. Paral·lelament, ha celebrat que aquest dilluns el consell de ministres hagi aprovat la llei trans i de drets de les persones LGTBI, una norma que ha qualificat d'"eina jurídica important per a les persones trans" i que considera que també hauria d'incloure els migrants trans, les persones no binàries i els adolescents trans.

stats