LGTBIQ+

Les agressions contra el col·lectiu LGTBI es disparen a l'estiu

Les incidències augmenten un 30,6% respecte al 2020, segons l'Observatori Contra l'Homofòbia

Un grup de participants en una concentració a Barcelona contra l'assassinat de Samuel Luiz organitzada per l'Observatori Contra l'Homofòbia i la Plataforma LGTBI
01/09/2021
3 min

BarcelonaEn un sol dia, el 29 de maig, es van registrar tres agressions homòfobes a Barcelona. Al matí un noi va rebre una puntada de peu a Gràcia, mentre que a la nit van agredir un jove a prop de L'Auditori i dues parelles gais van ser apallissades a la platja del Somorrostro. Són només tres casos dels 175 que l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat entre l'1 de gener i el 31 d'agost del 2021. Es tracta d'un 30,6% més que en el mateix període de l'any anterior, quan se'n van comptabilitzar 189 en tot l'any. Totes les dades pugen: més agressions verbals, més violència física i també més discriminació, ja que l'Observatori també recull vulneracions dels drets de les persones que formen part del col·lectiu, com per exemple, comunitats de veïns que no deixen penjar la bandera LGTBI al balcó de l'edifici o problemes administratius a l'hora d'inscriure's com a persona trans.

Però a l'estiu el nombre de casos s'ha disparat. Al juny van ser 26 casos, al juliol van ser 48 i aquest agost se n'han notificat també 26, vuit més que el 2020. El portaveu de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha remarcat a l'ACN que es tracta d'una tendència "dolenta" i ha alertat que durant els pròxims mesos és possible que els casos continuïn "a l'alça". En aquest sentit, l'entitat ha anunciat que posarà en marxa un dispositiu especial per prevenir agressions en el marc de les Festes de la Mercè, a Barcelona. "Oferirem un servei d'atenció a les víctimes, com a mínim, dues hores diàries, i sobretot el cap de setmana", ha subratllat.

Del total d'incidències que han passat a Catalunya, el 31,4% han sigut agressions verbals, (55 denúncies), mentre que un 15,4% eren agressions físiques (27). El 38,3% van passar a la via pública, un 13,1% a les xarxes socials i un 6,8% al transport públic. Rodríguez ha avisat també d'una tipologia d'incidències que s'ubiquen als habitatges, per exemple entorn de l'escala. Segons l'OCH, l'augment ha sigut generalitzat a tot Catalunya, però s'ha notat especialment a la ciutat de Barcelona, on s'han registrat el 41% dels casos, així com a la seva província. Pel que fa al col·lectiu, les persones gais i bisexuals són les que reben més agressions, seguides de les lesbianes però també de les que formen part del col·lectiu trans.

Respecte l'any passat, les agressions verbals van pujar un 34% (de 41 a 55), mentre s'han registrat dues agressions físiques més de les que van comptabilitzar-se el 2020: de 25 a 27.

Molta més violència

En el cas de les agressions de tipus físic, el portaveu ha criticat que els casos siguin cada cop més violents. "Et peguen perquè sí", ha explicat, i ha recordat que, més enllà de les incidències que reben ells, i d'altres que es registren a través de denúncies als Mossos d'Esquadra, n'hi ha encara un gran nombre que no consten enlloc. Aquest estiu, de fet, es va viure a Galícia un dels casos més violents dels últims anys, que va mobilitzar el col·lectiu LGTBI amb diferents concentracions arreu de l'Estat. Samuel Luiz, de 24 anys, va morir víctima d'una agressió múltiple el 3 de juliol a la matinada, després que li cridessin "maricón" i un grup de persones el perseguís i colpegés a l’exterior d’una discoteca de la Corunya. "El que va passar amb el Samuel va suposar un punt d'inflexió. Va representar un empoderament del moviment", explica Rodríguez en referència al cas, perquè va ser un "assassinat" per la seva condició i no pas per un robatori.

stats