"Les agressions t’acompanyen sempre, com a homosexual"

La Fiscalia detecta un augment del 20% en les investigacions per delictes contra el col·lectiu LGTBI durant el 2020

Centenars de manifestants van omplir ahir tota una cruïlla de la superilla de Sant Antoni en senyal de dol per la mort del Samuel.

Barcelona“Des que tinc memòria m’han dit maricón. Les agressions t’acompanyen sempre, com a homosexual”, diu Joan Casas per destacar que la violència contra el col·lectiu LGTBIQ+ ve de lluny. "Sempre tenim una part del cervell en alerta", afegeix. Però els atacs i les discriminacions augmenten, no n'hi ha cap dubte. Només a Barcelona les investigacions per LGTBI-fòbia van créixer un 20% el 2020, segons ha pogut saber l'ARA, i això que les denúncies per delictes d'odi van caure un 30%. El fiscal antiodi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, alerta en el seu informe anual que l'orientació sexual torna a ser el principal motiu de discriminació. El 2016 havien passat a ser les denúncies relacionades amb la ideologia, però això va canviar l'any passat, quan van caure un 62% mentre les homòfobes es disparaven. La Fiscalia no és l'únic organisme que alerta de l'auge de l'homofòbia; les entitats fa temps que fan sonar l'alarma, i el Govern ho ha fet avui mateix.

Ni Casas ni la seva parella, Xavi Blanch, es deixen intimidar. "Ens continuem agafant de la mà o fent-nos petons pel carrer", afirma Casas, i recorda el pare d’una família heterosexual que fa poc els va “posar mala cara i va fer burla” quan els va veure pujar per la rambla de Catalunya de Barcelona. Moltes mirades ja parlen per si soles. “Els veus a venir, ens miren la cara i després les mans juntes”, explica Blanch. Ricard Romero afegeix que les "mirades inquietants" l'han posat en alerta més d'una vegada, i insisteix que no és moment d’arronsar-se: “La por no ens pot fer callar”. Hi coincideix la parella Casas-Blanch, a qui un jove els va escopir pel centre de Girona. “Ens hi vam encarar i al final ens va netejar l’escopinada amb la seva caçadora”, explica Xavi Blanch.

Els Mossos, implacables

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat aquest dimecres al matí a RAC1 que han detectat grups que "es reuneixen i surten de cacera" per agredir homosexuals, tot i que no ha volgut parlar de bandes organitzades. Són gent "d'aquí, de diferents edats", que agredeixen emparant-se amb "certa permissivitat en el rebuig a la diferència". "Viuen instal·lats en l'odi i alimentats per la cultura de l'odi a la diferència", ha insistit el conseller. Els Mossos acaben de posar en marxa un grup especialitzat en delictes d'odi format per quinze policies. Elena ha assegurat que el cos serà "implacable" amb aquest problema "extremadament greu" i que s'estan formant més agents.

El fiscal antiodi atribueix l'"augment progressiu" de la LGTBI-fòbia al "treball de conscienciació" que han fet les entitats per animar a denunciar, a la millora de la confiança amb els cossos policials i "a un augment de la criminalitat per motius de discriminació de l'orientació o la identitat sexual". Per això l'última memòria del servei de delictes d'odi de la Fiscalia "exigeix" a les administracions competents que promoguin "mesures de prevenció i sensibilització".

Tots els indicadors fan evident l'augment de les agressions. Entre el 2016 i el 2020 el nombre d'investigacions per LGTBI-fòbia a Barcelona es va duplicar: va passar de 52 a 102. Entre l'1 de gener i aquest dimecres l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat 185 casos de discriminació. El 2020 se n'havien comptat 189 en tot l'any; per tant, a l'OCH calculen que aquest 2021 s'arribarà a una xifra rècord del registre que fa sis anys que mantenen. Només al juliol l'Observatori va fer mig centenar d'assistències, en part perquè l'assassinat del Samuel i la doble agressió a la platja del Somorrostro de Barcelona van fer que les víctimes d'atacs anteriors s'animessin a denunciar, explica el responsable de l'oficina de denúncies, Albert Carrasco.

Per a Amnistia Internacional, els crims d’odi contra les minories s’alimenten dels discursos d’odi de governants, polítics i religiosos que fomenten un clima d’intolerància i discriminació. Casas, però, hi discrepa: "Si no hi hagués Vox ens agredirien igualment, perquè no és Vox sinó el masclisme estructural el que ens agredeix".

Sigui com sigui, el racisme i la LGTBI-fòbia són les principals causes del creixement de denúncies per discriminació a Barcelona, segons l'Ajuntament. Els primers sis mesos de l'any s'han registrat 125 casos de discriminació a la ciutat, una xifra lleugerament superior a la del mateix període de l'any passat (111), segons l'últim balanç de l'Oficina per la No Discriminació (OND) del consistori. El racisme, la xenofòbia i la LGTBI-fòbia acumulen més del 60% dels expedients oberts, però si bé les denúncies per racisme i xenofòbia han caigut 12 punts entre el gener i el juny, les relacionades amb la LGTBI-fòbia han augmentat 5 punts, una xifra que preocupa al consistori.

Malgrat l'augment de denúncies, pocs casos acaben a la policia i als jutjats. Carrasco diu que les víctimes se senten “incòmodes” a la comissaria perquè els mossos “qüestionen el seu relat o les revictimitzen”. Amb tot, admet que a poc a poc es van corregint els errors i les mancances i assenyala que l’agressió a dues parelles d’homosexuals al Somorrostro és un "exemple de bona pràctica", per com es van tractar les víctimes i per la bona coordinació entre l’Ajuntament de Barcelona –que es presentarà com a acusació popular contra els detinguts– i la Generalitat a l'hora per fer-se càrrec de la rehabilitació de la mandíbula d’un dels agredits.

Nombrosos precedents

El conseller Joan Ignasi Elena ha fet les declaracions dies després que la Policia Nacional hagués començat a investigar com a delicte d'odi una presumpta agressió homòfoba al centre de Madrid, tot i que la víctima finalment hauria confessat que va ser consentida. De totes maneres, hi ha nombrosos precedents recents d'atacs homòfobs. Ahir dimarts mateix un jove trans va fer públic que l'havien agredit a València, amb cops de puny a la cara i al cos, després d'haver-se dirigit a un grup de nois en llenguatge inclusiu. Una de les agressions homòfobes recents més greus comeses a Barcelona va ser al maig, a la platja del Somorrostro, on cinc homes van apallissar dues parelles de gais. Una de les víctimes va patir una fractura a la mandíbula, va perdre diverses dents i l’han hagut d’operar. Al juliol es van detenir tres persones, dues de les quals ja són a la presó –l'altra és menor d'edat.

L'alerta màxima va arribar, però, al juliol amb l'assassinat del Samuel, de 24 anys, que va rebre una pallissa a l’exterior d’una discoteca de la Corunya, a Galícia. La seva mort va impactar el col·lectiu LGTBI, perquè els testimonis expliquen que el grup que va agredir el Samuel fins a matar-lo li cridaven “maricón”. La Policia Nacional va detenir sis persones, per a tres de les quals la jutge que investiga el cas va decretar l'ingrés a presó. Es tracta de tres homes, amics entre si i sense relació amb la víctima.

La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, va explicar ahir que el president, Pedro Sánchez, ha convocat la comissió de seguiment del pla de lluita contra els delictes d'odi aquest divendres. Ho va anunciar després del consell de ministres, i va deixar clar que l'agressió de diumenge a Madrid "mereix el màxim rebuig polític i social". La Fiscalia també ha posat en marxa un nou protocol per combatre el discurs d'odi a les xarxes que comunicarà a les empreses tecnològiques les sentències i resolucions que es dictin ordenant la retirada o el bloqueig dels continguts discriminatoris.

stats