Director de l'Obra Social de Sant Joan de DeuA Sant Joan de Déu ens agrada cuidar, tot posant l’accent en aquells que més ho necessiten. Per això treballem per cuidar, escoltar, atendre i acompanyar totes aquelles persones que viuen situacions difícils: infants i joves en risc, persones amb problemes de salut mental, persones en situació de dependència o persones sense llar.
Sabem que treballar per una societat que cuida només és possible si ho fem entre tots i totes. Cuidar no és una tasca dels cuidadors, és una actitud que ens correspon com a persones. Per això des de fa anys ens agrada parlar de teixir complicitats socials. Només conjuntament es pot treballar per un món millor. Aquest dossier especial que teniu avui entre les mans és una bonica iniciativa que ens permet donar veu i explicar el que sovint no veiem. Petites històries que transformen grans realitats. Persones que cuiden persones: l’essència de la nostra entitat.
Als centres de Sant Joan de Déu, ja siguin de gent gran, adults o infants, a més de treballar amb totes aquestes realitats, intentem fer un pas més amb els programes de sensibilització. Quin sentit té cuidar a qui més ho necessita si no expliquem les realitats d’aquestes persones? Quin sentit té tenir cura d’algú si no treballem per canviar les causes que l’han portat a la solitud o a les cures professionals?
Però de què parlem quan parlem de cura? Què vol dir cuidar? Com és d’important una persona que cuida? ¿I la persona cuidada? La cura és un gest, una paraula, un somriure i també un esforç que hem de ser capaços de fer com a societat. La cura és saber-se i reconèixer-se com a persones vulnerables, perquè tots i totes ho som i tots i totes correm el risc de viure situacions complicades. Una societat que cura és una societat sana i un món sa és un món que escolta, que respecta i que camina mirant-nos els uns als altres. I aquesta és la responsabilitat i també el dret que compartim: cuidar i ser cuidats per aconseguir un món millor.