Emergència social
Societat09/12/2021

Els afectats per l'incendi de la nau del Gorg de Badalona denuncien la seva situació de precarietat un any després

Aquest dijous s'ha fet una pregària i s'ha pintat un mural amb els noms de les quatre víctimes mortals del foc

ARA
i ARA

BarcelonaEls afectats de la nau del Gorg de Badalona incendiada el 9 de desembre de 2020, on van morir quatre persones, denuncien que segueixen vivint en situació de precarietat. El sinistre mortal va evidenciar la seva situació d'infrahabitatge i va obrir el debat a l'esfera pública, però, un any després de l'incendi, lluny de trobar-hi una solució, la majoria dels afectats segueix malvivint en naus abandonades i amb l'aigua i la llum punxades, fet que manté el risc que un incendi com aquell es torni a produir. Per aquest motiu, reclamen que es regularitzi la seva situació per optar a una feina i un sostre digne. Aquest dijous s'ha fet una missa en memòria de les quatre víctimes mortals i s'ha pintat un mural en el lloc on hi havia la nau. Inicialment també s'havia de celebrar un dinar de germanor, però al final s'ha suspès per la situació sanitària i es trasllada tota l'activitat a una concentració a les 18.00 h.

El foc va trasbalsar la vida del barri i de retruc la de la ciutat, i tot i que va despertar consciències en aquell moment, els afectats denuncien que la seva situació no ha millorat. Si bé alguns dels ocupants de l'espai van reubicar-se en pensions i apartaments, un dret que tindran fins a finals d'any, el gruix va traslladar-se a altres naus industrials en desús. Tot i reconèixer que dormir en una nau és millor que fer-ho al carrer, lamenten que no se'ls brindin oportunitats per prosperar. "No és desig de ningú viure-hi, quan la gent s'instal·la en naus intenten arreglar la llum o l'aigua com poden, i demanem ajuda als governs per evitar un altre incendi com el d'ara fa un any", explica Mustapha Jarju, afectat de la nau del Gorg i membre del col·lectiu Almas Quemadas.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Badalona lamenta la situació en què es troben els afectats. "Són persones que arriben a Europa i que tenen un problema de documentació, i sense un habitatge digne on viure, això els dificulta una sortida individualitzada a cada cas, i nosaltres som els primers que no veiem bé que visquin en naus", assenyala en declaracions a l'ACN el tercer tinent d'alcalde i regidor de Protecció a les Persones, David Torrents.

Cargando
No hay anuncios

Algunes de les persones que vivien a la nau del Gorg ocupen ara una altra nau en una zona propera, al carrer Progrés, amenaçada per una ordre de desallotjament. El jutge va suspendre un primer desnonament fixat per al mes de juliol passat després que els advocats dels afectats presentessin informes de vulnerabilitat. De moment, el desallotjament de la nau del carrer Progrés s'ha posposat fins al 13 de gener.