Societat10/07/2014

Els advocats catalans crearan un torn d'ofici especialitzat en gent gran per primer cop a l'Estat

Es pretén que els lletrats siguin multidisciplinaris i puguin assessorar els ancians en tots els àmbits necessaris

Acn
i Acn

BarcelonaEls col·legis d'advocats catalans crearan, per primer cop a l'Estat, un torn d'ofici especialitzat en gent gran per tal de protegir aquestes persones més vulnerables en diversos àmbits de la seva vida, com les herències, el cobrament de prestacions socials, les estafes per part d'empreses o els possibles maltractaments familiars. D'aquesta manera, hi haurà advocats especialitzats en aquest sector d'edat però experts en els àmbits civil, penal o social. El que es vol és que a l'octubre ja estigui funcionant.

El president del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC), Miquel Sàmper, ho ha anunciat aquest dijous i ha explicat que aquesta especialitat ja existeix als Estats Units. Sàmper ha dit que aquesta iniciativa vol imitar la que en el seu moment ja es va fer en l'àmbit dels menors d'edat, un col·lectiu també vulnerable. El president dels advocats catalans ha recordat, a més, que la societat cada cop envelleix més. En el marc del torn d'ofici, Sàmper també ha criticat la iniciativa del govern espanyol perquè qualsevol advocat pugui exercir el torn d'ofici en un col·legi on no estigui adscrit. Això suposaria, per exemple, que un advocat amb despatx a Màlaga pugui fer d'advocat d'ofici a Barcelona sense estar-hi col·legiat, cosa que, segons Sàmper, allunya el ciutadà de l'accés a la justícia gratuïta i de qualitat.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta no ha estat l'única crítica als projectes del ministre Alberto Ruiz Gallardón. Tant Sàmper com el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, han estat molt durs amb ell assegurant que el seu projecte final és "desballestar" l'estat social i de dret consagrat a la Constitució, i a més, l'acusen de fer-ho de forma fins i tot antidemocràtica. Per ells, l'estat de dret s'ha de poder exercir i defensar als tribunals, cosa que fins ara havia funcionat bé i que en el futur podria estar en perill. Segons Sàmper i Rusca, Gallardón té la "intuïció" i la "inspiració divina" que els ciutadans fan un ús abusiu de la justícia, cosa que no se sustenta amb dades reals, segons els advocats. Per això, segons ell, vol dificultar l'accés a la justícia, mitjançant la imposició de taxes judicials o la nova demarcació de planta judicial, que eliminaria els jutjats de pau i els jutjats de primera instància locals i els concentraria a les capitals de província, creant problemes de desplaçaments a molts ciutadans. "La gent no va al jutjat a passar-ho bé, sinó quan té un problema greu", ha dit.

En el mateix objectiu han emmarcat la reforma del registre civil, que preveu passar les seves funcions als registres mercantils. En aquest sentit, han recordat que actualment hi ha 800 registres civils a tot Catalunya i només uns 50 registres mercantils, cosa que suposarà un augment considerable de feina per aquests últims, que no accepten la reforma de bon grat. A més, segons els advocats, això obre la via a la privatització d'unes gestions per les quals ha de passar tothom diverses vegades a la vida. A tot això, Sàmper hi ha afegit que la prova realitzada recentment a centenars d'aspirants a ser advocats, per primera vegada a la història, és un "bunyol", ja que s'ha intentat demostrar la vàlua pràctica dels graduats en dret amb una prova teòrica.Per tot això, Rusca ha dit que les lleis proposades per Gallardón suposen una "involució" fins als segles XIX o XVIII.