El 50% dels nens adoptats a Rússia i Ucraïna tenen el trastorn de l'espectre de l'alcoholisme fetal
A partir d'ara, les famílies que vulguin iniciar un procés en aquests països seran alertades del factor de risc i es valorarà si poden atendre infants amb necessitats especials
BarcelonaEl 50% dels nens adoptats a Rússia i Ucraïna tenen el trastorn de l'espectre de l'alcoholisme fetal (TEAF), que està provocat pel consum d'alcohol de les mares durant l'embaràs. Així ho determina un estudi fet per la Generalitat, que ha avaluat 162 infants adoptats a Rússia i Ucraïna entre el 1998 i el 2015, que tenen més de sis anys i que en fa més de dos que viuen a Catalunya. La meitat d'ells presenten el TEAF, i el 20,4% tenen l'afectació més greu, que és la síndrome de l'alcoholisme fetal (SAF). Arran d'aquest estudi, la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, ha explicat que, a partir d'ara, es "reforçaran" les mesures per a les famílies que vulguin iniciar un procés a Rússia i Ucraïna. El TEAF genera anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives als nens, com ara retards en el creixement, el pes i la talla i alteracions en el sistema nerviós, entre d'altres.
Russiñol ha precisat que les famílies seran alertades, en una sessió informativa específica, del factor de risc que suposa adoptar infants que procedeixen d'aquests dos països. També ha subratllat que seran avaluades sobre l'atenció de nens amb necessitats especials: els equips dels processos d'adopció hauran d'establir si són idònies o no segons les seves motivacions i habilitats. A part d'això, la Generalitat farà una formació específica sobre aquesta situació a les institucions i a les entitats acreditades que treballen en l'adopció internacional a Rússia i Ucraïna, a més d'oferir ajudes per a les entitats de famílies afectades pel trastorn per finançar les seves activitats. Així mateix, s'han creat tres guies per a l'abordatge del TEAF: una de dirigida a les famílies, una altra als professionals de la psicologia i la psiquiatria, i una tercera als de l'ensenyament.
El departament de Salut també ha elaborat un protocol de detecció del TEAF i farà una formació específica als pediatres. En aquest sentit, el subdirector general de Drogodependències del Govern, Joan Colom, ha destacat que si la detecció del trastorn es fa abans "millora potencialment el pronòstic final". Colom ha explicat que a Catalunya hi ha tres equips especialitzats en el tractament i l'acompanyament dels nens afectats pel TEAF, que són a l'Hospital de la Vall d'Hebron, el Clínic i el Sant Joan de Déu, tots tres a Barcelona. Pel que fa a la prevenció, ha assegurat que "Rússia i altres països estan fent esforços per modificar el consum d'alcohol" durant l'embaràs.
En el cas de Catalunya, Colom ha remarcat que el nou protocol de seguiment de l'embaràs treballa per evitar el consum d'alcohol i drogues. "El que s'ha aconseguit amb el tabac és més difícil amb l'alcohol. És paradigmàtic perquè el seu consum té efectes en tercers, que són els nadons", ha insistit el subdirector general de Drogodependències. Malgrat tot, Colom ha admès que no s'ha fet un estudi de l'afectació del consum d'alcohol de les mares durant l'embaràs en la població general, encara que es calcula que es produeixen entre 0,5 i 3 casos de TEAF per cada 1.000 naixements.
Descens de les adopcions a Rússia
Sobre l'estudi de la Generalitat, que ha conclòs que la meitat dels nens adoptats a Rússia i Ucraïna estan afectats pel trastorn, Colom ha subratllat que els resultats són "homologables" a un informe que es va fer a Suècia, "l'únic estudi en àmbit europeu del TEAF". En l'informe suec es concloïa que el 52% dels infants adoptats a l'Europa de l'Est presenten el TEAF i que el 30% tenen la SAF –a Catalunya és un 20,4%–. Pel que fa a les adopcions a Rússia i Ucraïna, Russiñol ha destacat que els últims anys han anat a la baixa. De Rússia, el 2015 i el 2016 van arribar 29 nens adoptats –cada any–, i el 2017 en van ser 19. A Ucraïna, el 2012 es van tancar els processos d'adopció i només es poden fer si la família vol adoptar un infant que aquí tingui un germà biològic o que abans ja hagi viscut a Catalunya en una estada temporal.
Russiñol ha recordat que, dels 16.000 nens adoptats a Catalunya entre el 2000 i el 2016, 12.575 van ser adopcions internacionals. El 39% eren de països europeus, i d'aquests, un 83,2% provenien de Rússia, i un 11,2%, d'Ucraïna. A l'hora de fer l'estudi, 3.817 infants complien els requisits per poder-hi participar, però de les 750 famílies a les quals es van enviar sol·licituds, només 162 van acabar formant-ne part. El 94% dels nens eren procedents de Rússia, i el 6%, d'Ucraïna.